Apasati pe imagini pentru vizualizare
Gâtul Iadului este unul dintre sectoarele din Cheile Bicazului care cuprinde şi trecătoarea ce face legătura cu Cheile Bicăjelului. Oricine a fost acolo poate spune ca Gâtul Iadului este unul dintre cele mai inedite, spectaculoase şi în acelaşi timp înspăimântătoare minuni ale naturii din judeţul Harghita şi din toată ţara.
Ca să vezi Gâtul Iadului, trebuie mai intâi să ajungi la Cheile Bicazului. Şi o poţi face fie din Moldova, fie din Transilvania, întrucât aceste chei sunt exact trecerea dintre cele două regiuni.
În prima variantă, faci vreo 45 de kilometri dinspre Piatra Neamţ, pe DN15 şi DN12 C, până la Bicaz, de unde mergi pe drumul spre chei. Ultima parte, peticită. Unde lipsesc peticele, sunt gropi, deci atenţie.
A doua variantă e dinspre Braşov, Miercurea Ciuc, Gheorgheni, apoi dreapta după Bixad pe DJ 113 spre Lacul Sfânta Ana. În total, 200 de kilometri.
Cheile Bicazului sunt formate din trei sectoare: Gâtul Iadului, alături de Poarta Iadului şi Pridvorul Iadului.
Nu degeaba localnicii le-au găsit aşa nişte nume înfiorătoare, căci senzaţia cam asta este – de intrare în Iad, totuşi un iad care atrage şi fascinează.
Dacă priveşti de sus spre Gâtul Iadului, te ia o senzaţie de ameţeală. Pentru că Gâtul înseamnă doi pereţi de stâncă uriaşi, verticali şi ondulaţi de-a lungul unui drum pe care îl strâng până aproape să-l înghită.
Priveliştea, care la un moment dat se lăţeşte puţin de lângă drum spre unul dintre pereţi, incluzând ceva copaci, se îngustează la maxim câteva zeci de metri mai încolo, unde cei doi pereţi sunt foarte apropiaţi.
Privind de jos în sus, senzaţia de micime şi ameţeală e, paradoxal, mai accentuată. În cea mai mare parte a Gâtului Iadului, tot ce vezi e un perete de piatră care stă în echilibru. Când nu pare să cadă peste tine de la înălţimea sa de până la 300 de metri. Mai mult, într-un anumit segment, pe drum, înainte să cotească spre dreapta, pari înconjurat de munte din trei părţi.
Sigur, sunt ceva gunoaie aruncate de turişti pe drum sau în pârâul Bicaz, dar nu diminuează impresia puternică pe care o face natura.
Cum era firesc, Gâtul Iadului e paradisul alpiniştilor. În special muchia Santinela, o provocare pentru orişicine. Per total, Gâtul Iadului nu dezamăgeşte, fie că eşti căţărător experimentat, fie că esti simplu turist. Din contră, impresionează. E un loc de poveste, dintr-o zonă de poveste.
Gâtul Iadului este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Tinutul Secuiesc, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Gâtul Iadului
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Praid
Coordonate GPS: 46.487467,25.479816
Impresionantul masiv de sare Praid reprezinta un monument al naturii. Acesta se afla pe cursul inferior al Văii Corundului, in judetul Harghita, pe teritoriul administrativ al comunei Praid.
A fost
Salina Praid este situata la 10 km de statiunea balneoclimaterica Sovata. Reprezinta una dintre cele mai mari mine de sare din tara si din Europa, detinand rezerve de sare pentru aproximativ 500 de an
Partia de Bogdan 2 apartine localitatii Praid, fiind dotata cu teleschi mono-post.
Are urmatoarele caracteristici: grad mediu de dificultate, inclinatie 21%, diferenta de nivel 93 m, latime medie 20
Partia de ski Bogdan 1 este situata pe teritoriul administrativ al statiunii Baile Sarate Praid, fiind deservita de teleschi mono-post.
Prezinta urmatoarele caracteristici: grad mediu de dificultate,
Rezervatia Naturala Dealul de sare este situata la circa 8 km sud - vest de centrul statiunii Praid. Zona protejata are o suprafata totala 8 ha, iar punctul cel mai inalt al zonei poarta denumirea de
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.