Localitate din judetul Valcea
(zona turistica Valea Oltului)
Municipiul Ramnicu Valcea este resedinta judetului Valcea. Important centru economic si cultural al tarii, orasul este asezat in partea central-sudica a Romaniei, respectiv la confluenta dintre Olt si Olanesti.
Ramnicu Valcea se afla asezat pe partea dreapta a raului Olt, in partea de nord-est a Olteniei si se gaseste la o altitudine de 240-260 m. Orasul Ramnicu Valcea are ca vecini urmatoarele localitati: la est comunele Budesti si Blidari, la nord comunele Bujoreni si Daesti, la vest comuna Vladesti si orasul Ocnele Mari, iar la sud orasul Babeni. Pozitia sa geografica determina si temperatura care aproape mereu este calduroasa, clima fiind temperat continentala.
In centrul orasului se gasesc ruinele curtii domnesti a lui Mircea cel Batran, prezente materiale vii ale marelui voievod in aceasta asezare; aici a semnat documentul de atestare a judetului Valcea la 8 ianuarie 1392, fiind primul judet atestat documentar.
Din vechea si mareata cetate se mai pot vedea astazi doar zidurile care inconjoara parcul central, numit Mircea cel Batran, in cinstea voievodului.
Sigiliul orasului dateaza din 1505 fiind, dupa cum arata istoricul A. Sacerdoteanu, „unul dintre cele mai vechi sigilii orasenesti din Tara Romaneasca".
Municipiul este cunoscut si datorita sportului de performanta, handbalul. „Handbal-Club” Oltchim Ramnicu Valcea, club infiintat in 1973, a castigat titlul national de 15 ori din 1989 pana in prezent, Cupa Romaniei de 13 ori incepand cu 1984, si Supercupa Romaniei in 2007.
La nivel international a castigat 2 Cupe IHF (1984, 1989), Cupa Cupelor (2007), Supercupa Europei (1984) si Trofeul Campioanelor (2007).
Petrecerea timpului liber se poate face vizitand „Biblioteca Judeteana Antim Ivireanu” (cladire noua), Filarmonica „Ion Dumitrescu”, Teatrul Municipal „Ariel”, Teatrul „Anton Pann” (cladire noua), Cinema „Ostroveni”, Muzeul de arta „Casa Simian”, Muzeul Judetean de Istorie, Muzeul Satului Valcean, Parcul „Zavoi”, Gradina Zoologica, Strandul Ostroveni (apa sarata si dulce).
Cai de acces Ramnicu Valcea
Cum ajungi la Ramnicu Valcea
Distanta dela Ramnicu Valcea la principalele orase din jur este usor de parcurs, cu mijloace auto, reteaua rutiera din regiune fiind de curand refacuta si modernizata: Bucuresti (175 km), Pitesti (60 km), Craiova (123 km), Sibiu (99 km), Targu Jiu (115 km), Slatina (100 km).
In cadrul retelei rutiere si feroviare, Ramnicu Valcea este un loc important, el gasindu-se amplasat pe una din principalele cai rutiere internationale care leaga Europa Centrala de Peninsula Balcanica, respectiv pe DN 7 Bucuresti – Pitesti – Rm.Valcea – Sibiu, dar si pe drumurile nationale DN 67 Tg.Jiu – Horezu – Ramnicu Valcea si DN 64 Craiova – Dragasani – Ramnicu Valcea.
Nu exista aeroport, insa la punctul numit Malul Alb, la 4 km departare de oras, exista un teren amenajat pentru decolarea – aterizarea avioanelor utilitare.