Cheile Valisoarei mai sunt numite Cheile Aiudului sau Cheile Poienii, se afla in estul Muntilor Trascau, comuna Livezile, judetul Alba si constituie rezervatie naturala de tip botanic si geologic.
Rezervatia are o suprafata de 20 hectare si altitudine maxima de 779 metri. In dreapta cheilor, se afla stanca numita Cetate, unde se presupune ca ar fi fost cetatea Zedecheu, neidentificata in teren.
La Cheile Valisoarei se mai pot vizita ruinele cetatii medievale a Trascaului, biserica manastirii din Magina, satul Rimetea si muzeul sau etnografic, rezervatiile naturale Cheile Plaiului de langa satul Izvoarele, Cheile Silosului, Vanatarile Ponorului, Huda lui Papara, Poarta Zmeilor si Piatra Secuiului.
Vegetatia este prezenta prin padurile de gorun, asociatii vegetale ce reflecta diversitatea conditiilor de microrelief si mai multe specii protejate: feriguta, clopotei, palamida, irisul salbatic, brandusa, mataciunea, garofita alba de stanci, coada iepurelui, ruginita, iarba surzilor, colilia sau iarba scumpa, perisorul bulgar.
Sursa
Cheile Valisoarei (Cheile Aiudului) este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Transilvania, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Pentru a vizita
Cheile Valisoarei (Cheile Aiudului)
poti accesa una dintre ofertele de
cazare Rimetea
, la pensiunile si vilele din apropiere.