Ateliere de ţesături

Ateliere de ţesături
Ateliere de ţesături vezi pe harta Ateliere de ţesăturivezi pe harta

Informatii despre Ateliere de ţesături

Localizare: Crisana > Rosia Subcategorie: Altele

Ateliere de ţesături
Ateliere de ţesături
Apasati pe imagini pentru vizualizare
O vizită în aşa-numita “Ţară a Beiuşului”, aflată în zona municipiului Beiuş, nu poate fi completă fără a trece pe la renumitele ateliere de ţesături din localităţile Dobreşti, Roşia şi Dragoteni. În judeţul Bihor, la nici o ora de mers de reşedinţa Oradea, se află o zonă pitorească, în care localnicii au reuşit să păstreze vie măcar o parte din tradiţiile vechi româneşti.

Meşteşugurile tradiţionale, torsul, urzitul, năvăditul, ţesutul sau cusutul, au răzbătut printre veacuri, aşa cum au făcut-o şi simbolurile reprezentate de motivele de pe ţesături. Există aici o importantă tradiţie, care s-a transmis din strămoşi, legată de confecţionarea de ştergare, feţe de masă, broderii sau piese de port tradiţional.

De altfel, portul popular, poate reprezentantul cel mai de seamă al ţesăturii româneşti tradiţionale, poate fi admirat “pe viu” în această zonă de “Ţară a Beiuşului”, purtat cu mândrie de localnici la diversele evenimente artistice organizate de-a lungul anului.

Femeile lucrează cu migală în aceste ateliere, folosind tehnicile străvechi. Maramele care ies din mâinile lor pricepute au mare căutare la turiştii care vin de la oraş să viziteze aceste meleaguri. Lucrătoarele se mândresc că ştiu să preţuiască ce e vechi în arta românului şi că scot bani frumoşi din ce muncesc cu mâinile lor.

Cele mai frumoase dintre ţesăturile realizate în această zonă sunt duse la Târgul meşterilor populari de la Muzeul Ţării Crişurilor.

Pe lângă atelierele de ţesături, zona acestor trei localităţi, Dobreşti, Roşia şi Dragoteni, este una extraordinar de bogată în monumente sau locuri ce nu trebuie ratate, numeroase biserici, datând chiar şi din secolul XV, muzee, case tradiţionale româneşti sau tradiţii ce încă mai dăinuie (încondeiatul ouălor de exemplu) făcând deliciul vizitatorilor, în special al străinilor care abia iau legătura cu cultura românească.

Cea mai bună perioadă pentru vizitat este cea din apropierea Paştelui, anual, în Dragoteni, ţinându-se un concurs de încondeiat ouă în Vinerea Mare.

Pentru a ajunge în Dobreşti, Roşia sau Dragoteni nu trebuie decât să plecaţi din Oradea şi să urmăriţi DN 76, cel care leagă reşedinţa judeţului Bihor de Deva.

În zonă, există multe pensiuni aşa că vizitele aici le puteţi prelungi pentru mai multe zile, pentru a nu rata niciun obiectiv. De asemenea, oraşul Beiuş este situat “la o aruncătură de băţ”, aşa că opţiunile pentru petrecerea vacanţei sunt numeroase şi cu siguranţă nu veţi avea nicio clipă de plictiseală.


Ateliere de ţesături este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Crisana, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

Ti-ar placea sa vizitezi Ateliere de ţesături ? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de cazare Rosia

Coordonate GPS: 46.5057,22.178936




Vezi si alte obiective turistice din Rosia

Pestera Farcu se afla in Cheile Lazuri, Muntii Padurea Craiului, comuna Rosia, judetul Bihor si este unica in tara datorita cristalelor pe care le adaposteste, fiind declarata monument al naturii. A
Moara cu apa din Rosia (judetul Bihor) a fost ridicata la sfarsit de secol XIX, fiind construita din lemn, in tehnica "sosilor", insa nu cu barne, ci cu scandura. Aceasta este formata din doua incape
Se afla situata in capatul sudic al satului Pestere, in aval de Pestera Pisnita (inchisa), la baza abruptului nordic al Platoului carstic al Igretului. Se revarsa peste un mal abrupt de travertin, in
Pestera Vacii a fost declarata rezervatie naturala, fiind situata la aproximativ 50 m altitudine, in versantul drept al Vaii Albioarei,in bazinul superior al Vaii Rosia. Avand o lungime de 158 m,
Cheile Vaii Lazurilor sunt situate in sectorul mijlociu al vaii cu acelasi nume, judetul Bihor. Se prezinta sub forma unei vai foarte inguste, cu adancimi cuprinse intre 100 - 250 m. Versantii simet


Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor. Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre acest site.

© 2004 - 2024 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact  | Harta site