Apasati pe imagini pentru vizualizare
Una dintre cele mai vechi şi mai interesante biserici fortificate din Transilvania, construită în 1488, Biserica Evanghelică Sfânta Margareta din localitatea Mediaş, judeţul Sibiu, reprezintă o adevărată capodoperă a stilului gotic, pe meleaguri româneşti.
Lăcaşul de cult se află chiar în centrul oraşului Mediaş, un adevărat monument istoric în sine, având în vedere că localitatea din judeţul Sibiu a ajuns la acest rang încă din anul 1550, fiind fondată încă din anul 1146. Tocmai de aceea, probabil, importantă şi bogăţia bisericii sale au făcut obligatorie protejarea cu turnuri şi ziduri de apărare.
Biserica Sfânta Margareta a ajuns astfel să aibă, de peste 500 de ani, un sistem de fortificaţii duble, construit cel mai probabil în urma invaziei turceşti din 1438.
Unul dintre aceste turnuri de apărare a devenit celebru în lumea întreagă. Este vorba despre Turnul Trompeţilor, în care, cum îi spune şi numele, străjerii cetăţii dădeau alarma, cu ajutorul unei trâmbiţe, în momentul în care îi vedeau pe inamici în apropiere. Acest turn impresionant se află în topul primelor zece turnuri înclinate de pe mapamond, alături de şi mai celebrul turn din Pisa.
Înălţimea la care se ridică cel mai cunoscut turn al Bisericii Sfânta Margareta depăşeşte, cu totul, 70 de metri, după mai multe extinderi şi supraetajări. Un alt secret al turnului este că aici a fost închis Vlad Ţepeş, în anul 1476, din ordinul lui Matei Corvin.
Pe lângă exteriorul impresionant, biserica fortificată şi turnul uimesc privitorii şi cu interioare nemaivăzute, acoperite de picturi murale vechi de 500-600 de ani. De asemenea, una dintre cele mai deosebite atracţii ale bisericii este reprezentată de o serie de opt tablouri, din altar, ce înfăţişează scene din patimile lui Iisus.
În acelaşi timp, turiştii pot admira o colecţie impresionantă de covoare orientale, a treia ca importanţă din ţara noastră.
Un alt element extrem de valoros al Bisericii Sfânta Margareta este orga, veche de peste 250 de ani, amplasată în galeria vestică a lăcaşului de cult.
Cu toate acestea, fără urmă de îndoială, cea mai preţioasa piesă a bisericii fortificate este altarul triptic, în stilul gotic târziu.
În perioada verii, până pe 15 septembrie, biserica poate fi vizitată în intervalul orar 10:00-19:00, urmând ca după această dată, până pe 14 iunie, când vara îşi va reintră pe deplin în drepturi, monumentul să poată fi vizitat numai de la ora 10:00 până la ora 15:00.
Dacă vreţi să ajungeţi la Mediaş, urmaţi Drumul Naţional 14, ce face legătura cu Sibiul şi Sighişoara. De altfel, oraşul Mediaş se află la numai 55 de kilometri de Sibiu, reşedinţa de judeţ. Aici există posibilităţi de cazare ieftină, la hotelurile din oraş.
Biserica Evanghelică Sf. Margareta este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Sibiu si imprejurimi, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Biserica Evanghelică Sf. Margareta
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Sibiu
Coordonate GPS: 46.955148,24.21505
Turnul Dulgherilor este o cladire construita in secolul al XV-lea, pe strada Cetatii, avand rol de aparare.
A fost restaurat in 1967 si 2007. Un zid de legatura intre acest turn si Turnul Olarilor es
Casa cu Cariatide este una dintre cele mai interesante cladiri din Sibiu, denumirea sa provenind de la statuile care reprezinta doua femei stand in picioare, menite sa indeplineasca functia de coloane
Situat pe strada Cetatii din Sibiu, Turnul Olarilor a fost construit din piatra, in secolul al XV-lea, urmand sa fie consolidat doar un secol mai tarziu, in grija breslei olarilor.
Partea superioara,
Sinagoga a fost construita in anul 1898.
Sinagoga este formata dintr-un singur corp de cladire de plan dreptunghiular.
Fatada este neogotica dar in partea superioara a acesteia apare o friza de trif
Biserica reformata a fost construita intre anii 1784 – 1786, pe strada Mitropoliei de azi, nr. 9 din localitatea Sibiu.
Edificiul are o fatada ingusta si un interior sobru cu un ancadrament de piat
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.