Apasati pe imagini pentru vizualizare
Vila Retezat din Sinaia este proiectata si construita in stilul Renasterii germane de la inceputul secolului XX de catre arhitectul ceh Karel Liman, bun prieten al regelui Carol I, pentru care proiecteaza Castelul Pelisor si holul de onoare al castelului Peles, toate avand elemente comune si specifice timpului.
Desi au trecut peste 100 de ani de când a fost construita, vila isi pastreaza farmecul vremurilor de odinioara. Karel Liman (1860 - 1928) a urmat studii de arhitectura la facultatile din Praga si Munchen. A participat, alaturi de firma Fellner und Helmer, la realizarea planurilor palatului Albert Rotschild din Viena. Ulterior a realizat planurile castelului familiei princiare de Hohenlohe de la Javorino, în Slovacia. Dupa anul 1884 a lucrat în calitate de arhitect restaurator, in cadrul ministerului Cultelor si Instructiunii Publice de la Bucuresti.
In jurul anului 1896 devine sef al biroului de arhitectura al resedintei regale de la Sinaia; ulterior, incep lucrarile de constructie ale castelului Pelisor si grajdurilor regale de pe Furnica, cat si transformarea celorlalte edificii din parcul castelului, Economatul si Corpul de Garda. Dupa 1920, a efectuat lucrarile de restaurare si amenajare ale castelului Bran, la comanda reginei Maria.
Prin amploarea sa, proiectul realizat de Karel Liman s-a apropiat de ilustrarea ideii de resedinta regala, asa cum si-a dorit-o suveranul la inceputuri. Noul arhitect, admirator al artei italiene, imbina in plastica fatadelor stilurile neorenasterii italiene si neorenasterii germane, iar in interior transforma Pelesul intr-unul dintre cele mai remarcabile monumente de arhitectura istorista, prin combinarea mai multe neostiluri.
Proprietar al vilei dupa moartea lui Karel Liman devine un cunoscut colectionar de arta român, Anastasie Simu. Colectia lui particulara este expusa azi la Muzeul National de Arta din Bucuresti. Vila Retezat mai este cunoscuta în circuitul turistic si sub denumirea de \"Casa Memoriala Anastasie Simu\".
Vila Retezat (Casa Anastasie Simu) Sinaia este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Valea Prahovei, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Vila Retezat (Casa Anastasie Simu) Sinaia
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Sinaia
Coordonate GPS: 45.352047,25.546024
Casa Constantin Draghici din localitatea Sinaia se afla pe Lista monumentelor istorice din judetul Prahova, ce sunt inscrise in Patrimoniul cultural national al Romaniei. Edificiul dateaza de la sfars
Vila Alina Stirbei (in prezent Circumscriptia Financiara) din localitatea Sinaia, se afla pe Lista monumentelor istorice din judetul Prahova, ce sunt inscrise in Patrimoniul cultural national al Roman
Cladirea Centrului Cultural Carmen Sylva a fost construita in anul 1898, incepand cu anul 1899 gazduind aici prima scoala primara, mixta a orasului.
Destinatia actuala, de casa de cultura a orasului,
Partie ski Valea Dorului varianta este o partie omologata de Ministerul Turismului. Partia are un nivel mediu de dificultate, o lungime de 895,94 m si o diferenta de nivel de 199,16 m.
Informatii Pa
Detinem doua centre de inchirieri material sportiv pentru sezonul de iarna, situate in Sinaia si Azuga, care sunt dotate cu echipament de ultima generatie (schiuri Fischer, clapari Nordica, snowboards
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.