Manastirea rupestra Sinca Veche este situata in localitatea cu acelasi nume, intre Brasov si Fagaras. Lacasul de cult se gaseste la poalele dealului Plesu.
Sinca Veche a fost atestata documentar in secolul al XII-lea si este in intregime sapata in piatra, compusa din: doua biserici, trapeze si bucataria manastirii rupestre.
Ansamblul monahal a primit denumirea de "Templul Ursitelor" datorita legendelor si a misterului in care este invaluit.
Specialistii aproximeaza ca ansamblul rupestru de la Sinca Veche are o vechime de peste 7.000 de ani si ca a fost creat de civilizatia care a construit Templul Alb din Insula Serpilor. Manastirea rupestra nu a putut fi datata cu precizie, majoritatea afirmand ca anul aparitiei este 1742, moment in care bisericile ortodoxe sunt interzise.
Arhitectura celor doua biserici este deosebita, de aceea cei mai multi cercetatori sustin ca nu este o constructie crestina; unul dintre elementele inedite ale manastirii este turla. La constructia acesteia a fost folosita gresie moale, fiind ridicata din interiorul incintei. Turnul interior are 10 m lungime si se termina cu o mica fereastra, prin care lumina cade pe altar.
Lacasul impresioneaza prin altarele cu sculpturi deosebite, simboluri Ying Yang, similare cu steaua lui David.
A fost introdus pe lista monumentelor istorice de interes national, fiind considerat unic in lume.
Accesul in Sinca Veche se face pe DN 68, cu masina, intre Brasov si Fagaras. Biserica rupestra se afla la 2 km de localitatea Sinca Veche.
Manastirea rupestra Sinca Veche este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Brasov si imprejurimi, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Turistii care vor sa viziteze aceasta zona pot gasi
cazare Sinca Veche
, la pensiunile si vilele din apropiere.