Biserica Sfantul Nicolae din satul Balinesti, comuna Gramesti, judetul Suceava este un monument reprezentativ al epocii lui Stefan cel Mare, fiind mentionata si de Grigore Ureche, in "Letopisetul Tarii Moldovei".
Biserica a fost ridicata de catre logofatul Ioan Tautu, diplomat al domnitorilor Stefan cel Mare si Bogdan al III-lea si a avut rolul de biserica de curte boiereasca si necropola a familiei ctitorului.
Desi are planul unei biserici de lemn, constructia a fost ridicata din piatra, in relief iesind turnul clopotnita de plan patrat, mai inalt decat corpul bisericii, adaugat mai tarziu la partea sudica a pronaosului.
Catapeteasma dateaza din anul 1792 si a fost lucrata din lemn de tei. Este alcatuita din trei randuri de icoane si impodobita cu elemente florale sculptate.
Pictura exterioara a fost realizata in timpul domniei lui Petru Rares si a fost aproape complet distrusa, putand fi insa distinse unele urme.
Alaturi de pictura de la Manastirea Voronet, pictura Bisericii Sfantul Nicolae este considerata a fi cel mai bogat si mai bine pastrat ansamblu de fresce de pe vremea lui Stefan cel Mare.
Sursa
Biserica Sfantul Nicolae din Balinesti este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Bucovina, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Turistii care vor sa viziteze aceasta zona pot gasi
cazare Siret
, la pensiunile si vilele din apropiere.