Manastirea Slatina este o manastire ortodoxa de maici, situata in satul cu acelasi nume din judetul Suceava. Lacasul de cult a fost ridicat intre anii 1553-1564 de catre domnitorul Alexandru Lapusneanu si poarta hramul "Schimbarea la fata".
Intre anii 1522-1677, Manastirea Slatina a indeplinit rolul de necropola domneasca a Moldovei, adapostind mormantul domnitorului Alexandru Lapusneanu si al Doamnei Ruxandra, fiica lui Petru Rares si ale celor doua fete ale lor.
Ansamblul monahal este format din 7 obiective:
- Biserica "Schimbarea la fata"
- Trapeza (1561)
- Paraclisul "Sf. Nicolae" (1864)
- Paraclisul "Sf. Trei Ierarhi" (sec. XIX)
- Turnurile (sec. XIX)
- Cismeaua (1591)
- Zidul de incinta (1834)
Constructia manastirii imbina elemente de arhitectura medievala traditionala cu elemente moderne, constituind cea mai importanta opera de arhitectura moldoveneasca de la mijlocul secolului XVI si o pretioasă veriga de legatura intre constructiile lui Stefan cel Mare si cele ale Movilestilor, dintre care cea mai importanta este Manastirea Sucevita.
Pictura bisericii a fost realizata in secolul al XVI-lea si refacuta in anul 1828, pastrandu-se pana in prezent.
Manastirea adaposteste un muzeu ce prezinta exponate de mare valoare bisericeasca: manuscrise, carte veche si icoane, situat in Palatul Domnesc. Acesta a fost construit in stil renascentist transilvanean si pastrat in forma initiala pana in prezent.
Manastirea Slatina este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Bucovina, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Turistii care vor sa viziteze aceasta zona pot gasi
cazare Slatina
, la pensiunile si vilele din apropiere.