Rezervatia Svinita este situata in judetul Mehedinti, in estul Clisurii Dunarii, la 46 km de Orsova, in Defileul Cazanele Dunarii.
Este o rezervartie paleontologica impartita in trei vai:
- Valea Saraorski (punctul fosilier de aici este situat la 4 km vest de Svinita si este ocrotit prin lege, datorita calcarelor feruginoase prezente aici, paralelizate cu stratele de Klaus din Alpii de Nord)
- Valea Tiganski (punctul fosilier de aici este situat in vestul localitatii Svinita. In crapaturile stancilor asupra carora timpul si capriciile vremii si-au pus amprenta, si-au gasit adapost o seama de plante rare, de un colorit mirific)
- Valea Vodiniciki (punctul fosilier de aici este situat in estul localitatii Svinita si se impune ca o arie de interes stiintific international, fiind una dintre cele mai bogate regiuni fosiliere in intervalul Jurasic Mediu si Aptian ale Domeniului Tethys, favorabila studiilor magnetostratigrafice, biostratigrafice si paleontologice).
Rezervatia impresioneaza prin fauna fosila admirabil conservata: jurasic-cretacic inferior, peste 60 de specii de amoniti, belemniti, brachiopode, bivalve - printre care Oppelia aspidoides, Lytoceras adeloides, Macrocephalites macrocephalus, Holcophyloceras mediterraneum etc.
Rezervatia se intinde pe o suprafata de 2.000 mp, de la raul Iuti pana la limita cu comuna Dubova. Pe suprafata acesteia se intalnesc paduri cu o varietate de specii, iar pajistile cu iarba te ademenesc prin coloritul viu al orhideelor, garofitelor, al volburei si al smochinilor.
Rezervatia cuprinde exemplare endemice: volbura, cornutul, sapunarita rosie, brumarita, garoafa de camp, macul de camp, salcamul galben.
Rezervatia Naturala "Locul fosilier Svinita" este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Cazanele Dunarii, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Pentru a vizita
Rezervatia Naturala "Locul fosilier Svinita"
poti accesa una dintre ofertele de
cazare Svinita
, la pensiunile si vilele din apropiere.