Localitate din judetul Gorj
(zona turistica Oltenia)
Orasul Targu-Jiu poarta numele raului Jiu, care-l strabate si care in decursul timpului si-a mutat albia de la Delusorul Prejbei spre vest, formand trei terase ce constituie suprafata administrativa a localitatii. Vatra a unui sat dacic, inainte de cucerirea Daciei de catre romani, teritoriul sau era acoperit odinioara de mari suprafete cu paduri salbatice.
El oferea astfel, un bun adapost locuitorilor aparandu-i impotriva navalirilor straine. Se intersectau aici importante artere de circulatie care faceau legatura intre Dunare, Transilvania si Banat. In preajma sa stationau unitati militare romane incartiruite in asezari fortificate.
Orasul este mentionat pentru prima oara in anul 1406 sub numele de “Jiul”, intr-o porunca data manastirii Tismana de catre voievodul Mircea cel Batran. Tot in secolul al XV-lea, localitatea apare pentru prima data in documente avand calitatea de targ. Cu timpul in izvoarele istorice apar si mentiuni ce indica o cristalizare a vietii orasenesti. Orasul pomenit ca atare, de un document din anul 1611 dat de Radu Mihnea, este atestat ca organizare municipala, avand la conducerea treburilor orasenesti un jude si mai multi pargari.
Din randul populatiei gorjene s-a ridicat si tanara eroina Ecaterina Teodoroiu originara din Vadeni, azi cartier al orasului, care si-a dat viata pentru apararea pamantului stramosesc in timpul luptelor de la Marasesti din 1917. Pentru cinstirea memoriei acesteia, precum si a celorlalti eroi gorjen, in anul 1937 a fost realizat, sub conducerea lui Constantin Brancusi, ansamblul monumental devenit celebru pe toate meridianele globului.
In perioada celui de Al doilea Razboi Mondial, ca urmare a ordinului generalului Ion Antonescu, din 12 februarie 1941, s-a construit la Targu Jiu un lagar de concentrare in care au fost inchisi mii de evrei cu varste intre 18 si 60 de ani. Lagarul a functionat pana la 23 august 1944.
Evenimente locale Targu Jiu
Festivalul Portului si Dansului Popular Liviu Dafinescu
Peste 400 de participanti iau parte la "Festivalul concurs al portului si dansului popular pentru copii si tineret - Memorial Liviu Dafinescu", ajuns la cea de-a sasea editie, care se desfasoara pe 25 si 26 aprilie.
In prima zi, manifestarile se desfasoara la Casa de Cultura din Targu Jiu, iar in cea de a doua zi, spectacolele continua la Novaci, locul de bastina al lui Liviu Dafinescu, fostul director al Ansamblului "Doina Gorjului".
Preselectia pentru festival a fost supervizata de reprezentantul Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Gorj, maestrul coregraf Iulian Malea.
Printre organizatorii evenimentului se numara Consiliul Judetean Gorj, CJCPCT Gorj, Ansamblul folcloric profesionist "Doina Gorjului", Scoala populara de arta, Inspectoratul Scolar al Judetului Gorj si Casa de cultura Novaci.
Cai de acces Targu Jiu
Cum ajungi la Targu Jiu
Orasul Targu Jiu este asezat in zona geografica a Subcarpatilor Getici, in Depresiunea Targu-Jiu - Campu Mare, una dintre cele mai intinse depresiuni subcarpatice intracolinare, intre Subcarpatii Gorjului la nord si Dealul Bran, la sud, la confluenta Amaradiei Pietroasei cu Jiul.
Orasul Targu Jiu se intinde pe o lungime de 13 km de la nord la sud si 10 km de la est la vest, pe ambele maluri ale Jiului.
Orasul Targu Jiu este despartit de capitala Romaniei, Bucuresti, de 306 km, cele mai indicate trasee fiind Bucuresti-Pitesti-Craiova-Targu Jiu si Bucuresti-Pitesti-Ramnicu Valcea-Targu Jiu.