Manastirea Neamt este atestata documentar din 1407, insa radacinile activitatii monahale se Intind pana in veacul al XII-lea.
Manastirea Neamt a fost ctitorita de Petru I Muşat (1375-1391). Acesta a construit prima biserica din piatra care nu mai exista in prezent, inainte cu un secol existand o bisericuta mai veche din lemn, numita Biserica Alba. Biserica actuala din incinta manastirii a fost ctitorita de voievodul Stefan cel Mare la sfarsitul secolului al XV-lea si are hramul "Inaltarea Domnului".
In incinta manastirii se afla doua biserici, doua paraclise, turnul-clopotnita cu 11 clopote, Seminarul Teologic "Veniamin Costache", precum si un muzeu cu o colectie de arta bisericeasca si sala tiparului.
Principalul monument istoric si de arhitectura moldoveneasca din incinta manastirii este Biserica ctitorita de Stefan cel Mare. Aceasta este de o eleganta si frumusete deosebita. Ulterior au fost introduse elemente noi: pridvorul, situat in fata intrarii si sala mormintelor, sau gropnita, amplasata intre pronaos si naos.
Fatadele sunt ornamentate in stil autohton moldovenesc, rezultat din imbinarea elementelor bizantine (ceramica smaltuita, caramizi si discuri diferit colorate, in verde, in galben, in brun) cu cele gotice (contraforturile si ancadramente de usi si ferestre).
Pictura din absida principala, naos si sala mormintelor aparţine ultimilor ani de domnie ai lui Stefan cel Mare, iar cea din pridvor si pronaos este din timpul lui Petru Rares.
Devastarile si incendiile distrugatoare pe care le-a suferit manastirea au distrus treptat zugraveala initiala.
A doua biserica ce apartine Manastirii Neamt este biserica Sfantul Gheorghe, incorporata in zidul de incinta.
Manastirea Neamt este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Moldova, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Cei care vor sa-si petreaca aici vacanta isi pot lua
cazare Targu Neamt
, in zona aflandu-se o serie de pensiuni si vile.