Focurile Vii reprezinta un fenoment natural inedit, asemanator Vulcanilor noroiosi, a carei aparitie se datoreaza emanatiei de gaze naturale din pamant ce formeaza flacari ce ard, fiind aprinse de razele solare.
Situate in apropierea satului Terca, comuna Lopatari, Focurile Vii atrag turisti dornici sa admire aceasta minunatie a naturii ce pare greu de crezut ca exista.
Fenomenul natural \"focul viu\" este datorat emanatiei continue de gaze din pamant, prin fisurile si crapaturile scoartei, ce formeaza cateva flacari de culoare albastra ce ard in permanenta. Flacarile pot atinge inaltimea de 1 metru si diametrul la baza de 20-30 cm.
Fenomenul este deosebit de interesant mai ales in timpul noptii si se intinde pe o suprafata de 0,03 hectare.
De-a lungul timpului, multe traditii si obiceiuri au fost inspirate de catre Focurile Vii, creandu-se flacari artificiale eterne. Cel mai cunoscut exemplu este flacara olimpica, care ramane aprinsa pe toata durata Jocurilor Olimpice, semnificand eternitatea.
Accesul la acest obiectiv turistic este destul de dificil, pe un drum neasfaltat de aproximativ 7 km, lipsit de indicatoare. De pe DN2 (E85), din comuna Maracineni se face stanga spre Sapoca, pana in Valea Slanicului. Se trece masivul de sare de la Meledic, apoi pe drumul neasfaltat se ajunge la Terca. Insa tot efortul depus merita, Focurile Vii fiind un fenomen unic, parca nepamantesc. Acestea mai pot fi intalnite in Turcia, Australia, Asia si Statele Unite.
In apropierea Focurilor Vii de la Buzau, turistii pot vizita si un alt fenomen de un mare interes turistic, unic in Europa, si anume vulcanii noroiosi de la Paclele Mari si Paclele Mici.
Focurile Vii din Terca (Buzau) este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Muntenia, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Pentru a vizita
Focurile Vii din Terca (Buzau)
poti accesa una dintre ofertele de
cazare Terca
, la pensiunile si vilele din apropiere.