Apasati pe imagini pentru vizualizare
Biserica de lemn “Sfantul Spiridon Berevoiesti” reprezinta un monument istoric de importanta nationala, aflat in localitatea Valenii de Munte, judetul Prahova, pe strada Berevoești, nr. 50, de la care si-a luat numele. Mult timp ea a fost o filiala a bisericii Nica Filip. In prezent are statut de parohie, purtand hramul Sfantului Ierarh Spiridon.
In studiile istoricului N. Iorga se mentioneaza ca existenta crucii de piatra din vecinatatea bisericii (datata 1726), ar fi ajutat si la datarea lacasului de cult. Conform studiului, biserica ar fi existat inca din secolul al XVIII-lea.
In sprijinul acestei afirmatii sta inscriptia existenta pe aceasta cruce din perimetrul bisericii, pe care scrie: „S-au ridicat aceasta sfanta cruce in zilele lui Nicolae voda, de robii lui Dumnezeu Constantin, Dobra, Rada, Bogoslav, Tudora, Dumitru, Musa, Dragomir, Serban, Maria, Voica, Lazar la 25 octombrie 7235”, adică anul 1726.
O alta mentiune a acestui asezamant religios se afla in pomelnicul bisericii intocmit de preotul Marcu, care are inregistrari incepand cu 3 august 1811. Primul hram al bisericii din Berevoiesti a fost cel al “Adormirii Maicii Domnului”, conform informatilor din catagrafiile vechi ale lacasurilor de cult intocmite pentru targul Valenii de Munte.
Conform statisticii din anul 1832 mosia bisericii aparținea mosnenilor, preoti fiind atunci popa Marcu și popa Tanase. În catagrafia din 1833 biserica e menționată ca una „din zid”. Se pare ca biserica de lemn a fost mai jos, spre albia raului, pe locul actual fiind ridicata o biserica din zid si de lemn. În jurul anului 1840, mosnenii - stapani ai mosiei Berevoesti, ramanand fara biserica, au cumparat si remontat o biserica de lemn in locul celei disparute.
Planul bisericii este de tip nava cu un turn-clopotnita octogonal, situat deasupra pronaosului. Biserica urmareste impartirea specifica cultului ortodox: altar, naos, pronaos si pridvor. Valoarea de patrimoniu a bisericii este data de faptul ca aceasta este o constructie tipica din lemn, de pe Valea Teleajenului, specifica zonei, cu structura peretilor din barne orizontale din stejar, cioplite manual si ornamentate in coada de randunica. Reprezinta o dovada vie a felului in care se realizau constructiile in secolele XVII-XIX, principalul material folosit fiind lemnul.
Pictura este realizata in ulei, in stil realist de Gh. Cepoiu, ucenic al pictorului Gh. Tattarescu, in jurul anului 1920. Pictorul a reusit sa picteze doar altarul si partea superioara a acestuia.
Biserica detine si o colectie de carti, cruci, obiecte de cult si icoane vechi. In cadrul lacasului de cult exista o cruce sculptata in lemn, imbracata in argint, cu icoana Rastignirea Domnului pe o fata, iar pe verso icoana Botezul Domnului, ce este datata 1.09.1853. Alta cruce nedatata este pictata pe ambele fete cu icoana Rastignirea Domnului. In clopotnita se afla un tablou datat 1897, cu numele eroilor din Valeni cazuti in Razboiul de Independenta.
Din punct de vedere jurisdictional biserica apartine Arhiepiscopiei Bucurestilor si se afla pe Lista monumentelor istorice publicata in Monitorul Oficial al Romaniei din 2004.
Biserica de lemn Sfantul Spiridon Berevoesti este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Valea Teleajenului, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Biserica de lemn Sfantul Spiridon Berevoesti
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Valenii de Munte
Coordonate GPS: 45.19134,26.032191
Valenii de Munte reprezinta o statiune aflata pe teritoriul judetului Prahova, in depresiunea al carei nume il poarta, pe Valea Teleajenului.
Aceasta mica statiune montana localizata la o altitudine
Biserica Nica Filip din Valenii de Munte este o biserica de zid acoperita cu sindrila, inchinata Intrarii in biserica a Maicii Domnului. Constructia a fost realizata in stil taranesc romanesc, cu acop
Aceasta Baza de Agrement va ofera spre relaxarea dumneavoastra 2 piscine una pentru adulti si una pentru copii, o terasa cu peste 100 de locuri in care se servesc bauturi reci si diverse meniuri la gr
Situat in Valenii de Munte, muzeul dedicat savantului Nicolae Iorga, prezinta o imagine ampla asupra vietii acestuia, prin expozitiile complexe dispuse aici.
Muzeul este adapostit de o cladire constru
Situat pe strada George Enescu din Valenii de Munte, muzeul face parte din Complexul Muzeal Valenii de Munte, alaturi de Muzeul Memorial Nicolae Iorga, Muzeul de Etnografie al Vaii Teleajenului si Muz
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.