Pastravaria Prisaca Dornei este una dintre cele mai mari din tara noastra si a fost amenajata in comuna Vama, judetul Suceava, la 12 km de Campulung Moldovenesc, la confluenta raurilor Moldovita cu Moldova.
Crescatorii de aici de pastravi se preocupa de repopularea apelor zonei cu specii valoroase.
Pastravariile fac parte din structuri complexe, cu pensiuni si restaurante, astfel ca pe langa prinderea pestilor. acestia pot fi si consumati sau chiar pregatiti de catre cei care i-au prins.
Printre cele mai intalnite retete de aici este cea in care pastravul este trecut prin faina si rumenit cu unt, cu garnitura de mamaliga si mujdei cu busuioc. Insa tot la fel de gustos este si pastravul cu smantana acrisoara, cel cu ciuperci sau in saramura.
Insa de departe, specialitatea din zona Dornei este pastravul afumat, pastrat in „cobza”. Pestii sunt curatati bine si uscati, apoi se afuma printr-o metoda speciala, prin care ei devin aurii. Se aseaza apoi intre straturi de crengi de brad, se leaga cu fasii de coaja de rachita, in forma de cobza. Se pun la pastrat mai multe zile, in locuri racoroase si bine aerisite, capatand un gust special.
Pastravul fie ca este liber sau crescut in spatii special amenajate, a devenit vedeta apelor de munte. Este pretentios si are nevoie de ape limpezi si reci, a caror temperatura sa nu treaca de 18 grade. Dimensiunea optima si permisa legal pentru pescuit este dupa 2-3 ani de viata, la circa 20 cm.
Pastravul se inmulteste toamna, cand apele incep sa se raceasca, fiecare femela depunand cca 2000-4000 icre pe kilogram corp, iar puietul apare prin martie.
Pastravaria Prisaca Dornei este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Bucovina, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Pastravaria Prisaca Dornei
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Vama