Schitul Sihla este situat in comuna Vanatori-Neamt, in apropiere de Targu Neamt.
Primii sihastri s-au stabilit la Sihla in secolul XV, insa prima biserica de aici a fost ridicata doar in anul 1741 de catre familia Cantacuzino, dainuind pana in anul 1813, cand arhimandritul Benedict, staretul de atunci al Manastirilor Neamt si Secu a reinnoit-o din temelie de piatra si pereti din barne de lemn.
Biserica reprezenta stilul clasic al bisericilor moldovenesti, fiind renovata de mai multe ori in secolul XX. Poarta hramurile "Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul" si "Sfanta Cuvioasa Teodora de la Sihla". Catapeteasma este sculptata in lemn de tei, poleita cu aur si dateaza din secolul al XVII-lea.
La vest de biserica mare a fost inaltata o bisericuta "dintr-un brad", dupa cum spun localnicii, cu hramul "Schimbara la Fata", fiind adapostita sub o stanca uriasa. Biserica a fost ridicata in 1763 de Ionita Aga Cantacuzino-Pascanu, in amintirea prietenului sau, Ioan Coroiu, ce a murit pe aceste meleaguri.
Constructia reprezinta un unicat in arhitectura religioasa romaneasca, prin dimensiunile sale miniaturale, pastrandu-si catapeteasma pana in zilele noastre.
Pe versantul nordic al Muntelui Sihla se afla Pestera Sfintei Teodora, unde aceasta si-a petrecut cativa ani din viata, in post, rugaciune si izolare totala. Aici exista un altar de rugaciune, vesnic luminat cu lumanari inalte si candele aprinse de vizitatori.
Moastele Sfintei Teodora se afla la Manastirea Pacerska din Kiev, asezate in racla de mare pret, pe care scrie "Sfanta Teodora din Carpati".
Schitul Sihla este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Moldova, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Turistii care vor sa viziteze aceasta zona pot gasi
cazare Vanatori
, la pensiunile si vilele din apropiere.