Parcul National Calimani

Parcul National Calimani vezi pe harta Parcul National Calimanivezi pe harta

Informatii despre Parcul National Calimani

Localizare: Bucovina > Vatra Dornei Subcategorie: Parc national

Parcul National Calimani
Parcul National Calimani Parcul National Calimani
Apasati pe imagini pentru vizualizare
Masivul Calimani, edificiu vulcanic cu o suprafata de aproximativ 2000 km2, revarsat pe aproape 60 km de la vest la est, constituie o uriasa bariera andezitica situata intre Moldova si Transilvania, de unde drumurile duc spre crestele inalte ale "furnalului" adormit de veacuri.

Munti de natura vulcanica, Calimanii reprezinta cel mai mare crater vulcanic (stins in prezent), cu un diametru de circa 10 km. Pana la atingerea inaltimilor de peste 2000 de metri (Vf. Pietrosu, Vf. Retitis, Vf. Calimani Izvor) vom intalni vegetatie bogata, reprezentata in principal de zambru, jneapan, molid si bujor de munte.

Propunerea de constituire a Parcul National Calimani s-a facut in anul 1975 de catre Centrul de Cercetari Biologice Cluj. Studiul de constituire s-a elaborat in 1976 de Inspectoratul Silvic Judetean Suceava, in colaborare cu initiatorul si la comanda Comisiei de Ocrotire a Monumentelor Naturii.
Parcul National Calimani cuprinde: Rezervatia Stiintifica de Jnepenis cu Pinus cembra (384,2 ha), Rezervatia Lacul Iezer din Calimani (322 ha), Rezervatia geologica 12 Apostoli (200 ha); atractii turistice sunt si cascadele Tihu si Bauca.

La poale, masivul e inconjurat de un brau inalt de fanete si pasuni iar la limita cu padurea se gaseste o vegetatie lemnoasa de scorus, maces, paducel si alun; urmeaza apoi padurea de amestec, formata mai ales din fag, brad, molid, paltin si cateva exemplare de tisa, dupa care vin padurile in care predomina molidul; etajul subalpin cuprinde jneapanul, aninul verde, ienuparul si relictul glaciar zambrul (Pinus cembra), care in Romania poate fi gasit doar in cateva zone izolate din Carpatii Orientali si Meridionali.

Fauna este reprezentata de ursi, cerbi, capriori, rasi, lupi, jderi, bursuci, pisici salbatice, mistreti, iar dintre pasari semnificativi sunt cocosul de mesteacan, cocosul de munte si ierunca; este prezenta vipera; de asemenea, in padurile din parc au fost identificate si specii de lilieci, printre care liliacul urecheat brun si liliacul bicolor.

Un subiect incitant legat de Muntii Calimani este prezenta pe aceste meleaguri in vechime a haiducilor, unii celebrii ca Pintea sau altii mai putin cunoscuti ca Pohontu, Plesca, Miu si nu in ultimul rand Haralambie Niculita. Povestea lor impleteste momente de barbatie, sete de dreptate cu viata grea si dura in inima muntilor. Au ramas in urma legende cu comori ascunse in pesteri pazite de stime. Palma lui Pintea este incrustata in stanca la Apa Rece. Tot in apropiere se gaseste si Izvorul lui Pintea.

Complexul statuar 12 Apostoli precum si varful Lucaciu aflat in imediata apropiere pastreaza marturia unor evenimente de factura magico-mitica descinse din cultura dacilor de odinioara si modelate in decursul timpului in forme ale credintei ortodoxe romanesti.

Urcarile pe munte si manifestarile ceremoniale organizate in timpul solstitiului de vara, cunoscute in limbajul local "Mosii de la Calimani" sau "Mosii de Sanpetru" au originea in stravechiul cult dacic al soarelui, bradului si focului avand ca element central cultul mosilor si stramosilor. Transsimbolizarea sarbatorii solstitiale de traditie dacica pe planul religiei de rit crestin-ortodox a dat nastere la sarbatoarea celor 12 Apostoli, sarbatoare care in timp a avut un puternic caracter patriotic devenind astfel Nedeea din Calimani.

Cu ocazia sarbatorii celor 12 Apostoli din data de 29 iunie multime de locuitori din zonele invecinate Calimanului porneau pe poteci consacrate spre Vf. Lucaciu la marea intalnire.

Datorita diversitatii peisagistice, turistii pot alege sa porneasca in simple drumetii sau alaturi de ghizi specializati sau sa viziteze parcul calare, prin programele turistice desfasurate aici: "Calare prin munti spre 12 Apostoli", "Calare pe creasta vulcanica din Muntii Calimani", "Calare spre Pietrele Rosii". De asemenea, in unele locuri, inclinatia versantilor este permisiva practicarii schiului extrem, insa doar acelor persoane foarte bine pregatite si care detin echipamente adecvate.

Sursa: www.calimani.ro


Parcul National Calimani este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Bucovina, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

Pentru a vizita Parcul National Calimani poti accesa una dintre ofertele de cazare Vatra Dornei , la pensiunile si vilele din apropiere.

Coordonate GPS: 47.2117805,25.1997757




Vezi si alte obiective turistice din Vatra Dornei

Partia de ski Veverita din Vatra Dornei a fost deschisa in 2011, beneficiaza de iluminat nocturn si de instalatie de producere a zapezii artificiale. Accesul la instalatia de transport se face pe baza
Partia de ski Telescaun din Vatra Dornei, judetul Suceava este o partie omologata de Ministerul Turismului. Are un grad mediu de dificultate si o lungime de 3200 m. Transportul pe cablu se realizeaza
Partia de ski Dealu Negru se claseaza pe locul doi in tara noastra, cu o lungime de 3200 m. Are un grad mediu de dificultate si beneficiaza de instalatie de zapada artificiala si transport pe cablu.
Vatra Dornei este situata in Depresiunea Dornelor la o altitudine de 810m, fiind una dintre cele mai cautate si cunoscute statiuni din Romania. Are un climat subalpin cu temperatura medie in luna ianu
Muzeul de stiinte ale naturii si cinegetic din Vatra Dornei se afla pe strada Unirii nr.3, judetul Suceava si a fost infiintat in anul 1952. Initial, patrimoniul Muzeului de stiinte ale naturii si ci


Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor. Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre acest site.

© 2004 - 2024 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact  | Harta site