Localitate din judetul Valcea
(zona turistica Transalpina)
Voineasa - statiune de odihna si tratament
Voineasa este o statiune de odihna si tratament de importanta nationala, deschisa in toate anotimpurile anului, situata in partea centrala sudica a Romaniei, la capatul sudic al muntilor Lotru (Carpatii Meridionali), pe valea raului Lotru, la o altitudine de 600-800 m, la 60 km NW de municipiul Ramnicu-Valcea accesibila prin intermediul unui drum modernizat.
Climatul intramontan cu veri racoroase (temperatura medie a luni iulie este de 14C) si ierni reci (temperatura media din ianuarie este de -7C). Precipitaiile anuale sunt in total de cam 800 mm. Principalul factor terapeutic este climatul tonic-excitant cu aer curat, fara praf si alergeni, puternic ionizat, bogat in aerosoli ionizati si ozonizati si radiatii ultraviolete.
Statiune recomandata pentru vacante si pentru tratamentul neuro-asteniilor, organismului slabit, suprasolicitare fizica si intelectuala, anemii secundare etc.
Activitati turistice Voineasa
Monumente naturale
Pe langa tratamentele tamaduitoare, turistii pot vizita zona, avand ocazia sa descopere peisaje de vis. Voineasa este punctul de plecare pentru numeroase drumetii ce au ca destinatie finala Lacul Jidoaia, Varful Manaileasa, Lacul Balindru, Cantonul Plaiul Poienii, Stana Plaiu Giumanarii sau Pastravaria de la Valea lui Stan.
Alte locatii ce trebuie vizitate sunt: Lacul Vidra (situat la cea mai mare altitudine din Romania, este cel mai mare lac din cadrul amenajarii hidroenergetice Lotru-Ciunget), Cheile Latoritei (de o frumusete mirifica, intermediaza accesul spre Cascada Apa Spanzurata, Cascada Moara Darcilor, Piatra cu Gauri, Lacurile Petrimanu si Galbenu sau Pestera Muierii).
La 20 km de Voineasa turistii au ocazia de a vizita Pestera Laptelui, faimoasa pentru galeria unica, lunga de 87 m, usor de parcurs. La capatul galeriei se afla un bazin cu apa rece.
O alta atractie inedita, extrem de rara in peisajul montan romanesc este vanatoarea. Romsilva Valcea organizeaza vanatori pe toate fondurile de vanatoare din judetul Valcea. In functie de sezon se pot organiza partide de vanatoare pentru cocosi de munte, ursi sau mistreti. Se pot obtine autorizari nominale pentru paraul Lotru si afluentii barajul Vidra si Bradisor.
Cai de acces Voineasa
Cum ajungi la Voineasa
Drumul pana la Voineasa nu este lung, nici dificil, caile de acces fiind numeroase.
Distanta dintre Bucuresti si Voineasa este de 250 km, din care 212 pe DN7 (E81) pana la Brezoi si de aici 38 km pe DN 7A. Alte rute sunt: Sibiu-Voineasa (100 km, din care 62 km pe DN 7 (E81) pana la Brezoi si de aici 38 km pe DN 7A), Petrosani-Voineasa (74 km; punctele cele mai inalte din traseu sunt in Curmatura Vidrutei - 1.588 m si Curmatura Groapa Seaca - 1.598 m) si Ramnicu Valcea-Voineasa (75 km din care 37 km pe DN 7 (E81) pana la Brezoi si de aici pe DN 7A, 38 Km Brezoi – Voineasa).
Trenul este o alta alternativa pentru a ajunge la Voineasa. Singura ruta pusa la dispozitie de CFR este Piatra Olt - Ramnicu Valcea - Sibiu, prin St Lotru, iar de aici pana la Voineasa mai sunt 40 km pe care ii puteti parcurge cu mijloace de transport auto (microbuze).
Factori de cura si indicatii terapeutice Voineasa
Afectiuni tratate
Cu toate ca nu se bucura de o altitudine ametitoare (aproximativ 650 metri), Voineasa are un climat intramontan cu veri racoroase (14°C in iulie) si ierni reci (-7° in ianuarie). Principalul factor terapeutic este climatul tonic-excitant cu aer curat, fara praf si alergeni, puternic ionizat, bogat in aerosoli ionizati si ozonizati si radiatii ultraviolete.
Un sejur in Voineasa este recomandat pentru tratamentul neuro-asteniilor, organismului slabit, suprasolicitare fizica si intelectuala, anemii secundare, afectiuni ale aparatului locomotor si altor boli associate, afectiuni ale cailor respiratorii, rahitism si tulburari de crestere la copii, stari de convalescenta.