Muzeul de Istorie din Agnita

Muzeul de Istorie din Agnita
Muzeul de Istorie din Agnita vezi pe harta Muzeul de Istorie din Agnitavezi pe harta

Informatii despre Muzeul de Istorie din Agnita

Localizare: Transilvania > Agnita Subcategorie: Muzeu

Muzeul de Istorie din Agnita
Apasati pe imagini pentru vizualizare
Salvgardarea patrimoniului cultural. Reamenajarea Muzeului de istorie "Valea Hartibaciului" din Agnita.

Intr-o lume subjugata de omniprezenta tehnologiilor, cultura populara, transmisa pe cale orala, din generatie n generatie, fie ea simpla sau sincretica, este grav amenintata. Pentru a o salva de la disparitia progresiva, mobilizarea generala este pe deplin justificata.

Pornind de la aceasta premisa, problematica abordata de-a lungul timpului de specialisti din cadrul Complexului National Muzeal "ASTRA" privind salvgardarea patrimoniului cultural - material si imaterial se argumenteaza prin realizari concrete, cum este cazul campaniei desfasurate (in parteneriat cu Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Sibiu) in anul 2004 la nivelul muzeelor satesti si orasenesti din judetul Sibiu, in vederea analizarii existentei si starii de conservare a patrimoniului. In acest context se ncadreaza situatia muzeului orasenesc din Agnita, judetul Sibiu.

Primaria orasului Agnita adepus, in anul 2007, un proiect de finantare, prinProgramul Operational Regional (POR), pentru reabilitarea centrului istoric, in care este cuprinsa si restaurare cladirea Muzeului de Istorie Valea Hartibaciului". Un al doilea proiect urmeaza a fi demarat n perioada imediat urmatoare pentru reamenajarea spatiului muzeal existent.

Primaria nu detine fondurile necesare pentru a acoperi cheltuielile de reamenajare a spatiilor de expunere, restaurare a pieselor, si nici personal de specialitate pentru a putea demara un nou proiect tematic.

In acest context, directorul general al Complexului National Muzeal "ASTRA" prof. dr. Corneliu Ioan Bucur, a avut initiativa de a sprijini Primaria din Agnita, propunand un proiect de colaborare, avand ca finalitate organizarea unui "nou" muzeu si a promovarea civilizatiei multietnice a Vaii Hartibaciului.

Un prim pas a constat din salvarea de la degradarea organica a unui numar de 3 lazi de cereale de tip Bradeni (secolul al XVI- lea) prin restaurarea acestora de catre specialistii Laboratorului Zonal de Conservare si Restaurare al Muzeului "ASTRA".

Organizarea unui muzeu la inceputul secolului XXI impune o regandire a reprezentarii unei identitati locale, a unei zone fara a fi trecute cu vederea problemele lumii contemporane.

In acest sens, situatia existenta la Agnita, starea de degradare avansata a patrimoniului muzeal si arhitectural, nevoia de reamenajare expozitionala, ne-a creat posibilitatea de a regandi un nou concept tematic pornind de la ideea de ilustrare a identitatii culturale a Vaii H rtibaciului ca vector de expunere a civilizatiei milenare din acest areal.

Asezari stravechi, cu minunate traditii, satele din zona Vaii H rtibaciului adapostesc certe dovezi de viata si cultura, nca din cele mai vechi timpuri. Marturiile etnografice transmise pana in zilele noastre completeaza documentele arheologice si istorice locale, putand oferii vizitatorului nu numai o imagine despre locuitorii acestor meleaguri, ci si un deosebit prilej de contemplare si satisfactie artistica.

Sunt numai cateva din considerentele care fundamenteaza necesitatea transformarii profilului muzeului din Agnita, din istoric in etno-cultural.

Acest deziderat implica in plan stiintific, nevoia unei cercetari interdisciplinare socio-etnografice interetnice in zona - neexploatata ndeajuns, iar in plan muzeistic organizarea unui nou muzeu n care sa fie reprezentate aceste fapte de cultura prin metode si mijloace muzeo-tehnice moderne, care sa propulseze la un nalt nivel interesul asupra acestei zone, care desise afla in centrul geografic al tarii, este extrem de izolata.

Camelia Stefan, Muzeul de Etnografie Saseasca Emil Sigerus
Elena Gavan, Muzeul Civilizatiei Traditionale ASTRA



Muzeul de Istorie din Agnita este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Transilvania, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

Cei care vor sa-si petreaca aici vacanta isi pot lua cazare Agnita , in zona aflandu-se o serie de pensiuni si vile.

Coordonate GPS: 45.976208,24.618273




Vezi si alte obiective turistice din Agnita

Biserica Altana se afla in localitatea cu acelasi nume, judetul Sibiu, numele se presupune ca venind de la localitatea Alozna de pe Rinul Inferior, locul de bastina al colonistilor veniti pe aceste me
Biserica fortificata de la Hosman a fost construita in secolul XV, fiind ridicata o curtina dubla, cu doua turnuri pe zidul exterior si patru turnuri pe zidul interior. Fortificatia a fost ridicata
Valea Viilor din judetul Sibiu gazduieste una dintre cele mai impresionante biserici fortificate din Transilvania, numita biserica Sf. Petru. Construita in secolul al XIII-lea si amenajata doua secole
Situata in comuna Nocrich, manastirea cu acelasi nume a fost construita in anul 1990 pe locul unui asezamant monahal distrus de generalul Bucow. Manastirea a fost ridicata sub hramul "Nasterea
Construita in anul 1409, in centrul cetatii din Agnita, Biserica Fortificata este una dintre cele mai vechi fortificatii taranesti din Transilvania. Biserica de tip hala este formata din trei nave, na


Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor. Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre acest site.

Pensiuni din zona



© 2004 - 2024 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact  | Harta site