Apasati pe imagini pentru vizualizare
Prima scoala romaneasca din Brasov este situata in interiorul curtii Bisericii Sfantul Nicolae din cartierul istoric Scheii Brasovului. Cladirea a fost zidita in anul 1495 si recladita la 1760, pastrandu-si insa elementele stilului baroc.
Muzeul este compus din mai multe camere, si anume: Sala de clasa "Anton Pann" care aminteste de popasurile repetate ale marelui scriitor Anton Pann (de la care s-au pastrat valoroase carti si documente) si de scoala veche, in jurul careia s-a fondat un focar de cultura, tiparindu-se cele dintai carti in limba romana, prima cronica cu subiect romanesc, prima gramatica romaneasca si primul calendar almanah din literatura romana.
Sala "Diaconu Coresi", ale carei exponate sunt: Cazania a II-a, Psaltirea, Sobornicul, Octoihul s.a. Aceste carti au inscris in cultura romana, dupa aprecierea lui Lucian Blaga, "intaiul mare poem al unui neam".
Sala "Cartea, factor de unitate nationala", unde sunt expuse peste 80 de hrisoave domnesti, inscrise pe pergament si aurite, ce confirma permanentele legaturi intre tinuturile romanesti.
Sala "Cartea si Carturarii brasoveni" cuprinde dovezi ale existentei creatorilor de limba literara, muzica si arta si a traducatorilor.
Sala cu vatra este un mic colt etnografic reprezentat de vatra, icoane pe sticla si obiecte casnice amintind de caracterul sasesc al zonei.
Complexul muzeal din curtea Bisericii Sf. Nicolae expune cca. 30 de camere in care sunt organizate expozitii.
Muzeul Prima Scoala Romaneasca este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Brasov si imprejurimi, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Muzeul Prima Scoala Romaneasca
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Brasov
Coordonate GPS: 45.6358452,25.5812149
Muzeul Judetean de Istorie este situat in Piata Sfatului din Brasov, intr-o cladire ce dateaza din anul 1420. Aici functiona inainte Primaria orasului, numita Rathaus sau Casa Sfatului. Din anul 1950
Patinoarul Olimpia - Tampa din Brasov are dimensiunile de 60x30 de metri, cu o mantinelă de 1,3 metri inaltime.
Amatorii de sport vor putea intra la patinoar zilnic intre orele 10.00 si 22.30, fiec
Mentionata documentar pentru prima data in Bula Papala din 15 noiembrie 1399 ca o biserica de lemn, Catedrala Sfantul Nicolae incepe a fi ridicata in piatra in anul 1495, de catre localnici cu ajutoru
Cetatea de la Pietrele lui Solomon este o fortificatie antica aflata pe teritoriul Brasovului.
Cetatea se afla in zona "Intre Chietri" avand vedere directa spre nord-estul Tampei si dealul Stejeris,
Reprezinta una dintre curiozitatile Brasovului, fiind recunoscuta drept cea mai ingusta strada din estul Europei. Strada face legatura dintre strazile Porta Schei si Cerbului. Latimea sa variaza intre
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.