Cetatea Alba Iulia

Cetatea Alba Iulia vezi pe harta Cetatea Alba Iuliavezi pe harta

Informatii despre Cetatea Alba Iulia

Localizare: Transilvania > Alba Iulia Subcategorie: Cetate

Cetatea Alba Iulia
Cetatea Alba Iulia Cetatea Alba Iulia Cetatea Alba Iulia Cetatea Alba Iulia Cetatea Alba Iulia Cetatea Alba Iulia Cetatea Alba Iulia Cetatea Alba Iulia
Apasati pe imagini pentru vizualizare
Cetatea Alba Iulia este simbolul orasului, fiind cea mai importanta constructie bastionara de tip "Vauban" din Romania. Denumita si Cetatea Alba Carolina, fortareata a fost dezvoltata foarte mult de Carol al VI-lea, habsburgii redenumind orasul "Karlsburg" in onoarea acestuia.

Construita intre 1716-1735, dupa planurile arhitectului italian Giovanni Morando Visconti, cetatea impresioneaza prin arhitectura bogata in fresce si statui, dar si prin numarul de porti de acces, in numar de sase.
Din cele 6 porti s-au mai pastrat pana in zilele noastre doar 3 in forma intiala, Poarta I, III si IV, iar din poarta II se mai pastreaza doar stalpii laterali.

Poarta I a Cetatii a fost construita in forma unui arc de triumf prevazut cu trei deschideri. Deasupra arhitravei, incadrand stema Casei de Austria, se afla statuile lui Venus si Marte flancate, la randul lor, de reprezentarile a doua bombarde in pozitia de tragere.

Poarta a II-a a Cetatii se afla in lucrari de renovare, urmand a fi reconstruita aproape de la zero. Din vechea poarta, au ramas doar cateva elemente de decor si resturile stalpilor laterali. Proiectul de refacere a portii a fost realizat pe baza unor fotografii vechi si a schitelor existente in Arhiva de Razboi de la Viena.

Poarta a III-a este cea mai importanta cale de acces a cetatii, asigurand intrarea in fortareata propriu-zisa. Intrarea impresioneaza prin bogatia sculpturilor: scene de lupta, arme, steaguri, trofee si blazoane.

Spre est, poarta este incoronata de statuia ecvestra a imparatului Carol al VI-lea, in timpul caruia s-a construit cetatea. Statuia imparatului Carol al VI-lea este asezata in mijlocul curtinei formata de bastioanele Sf. Eugen si Sf. Capistrano, avand 4 piloni si 8 pilastri care sustin boltile si arcadele celor trei intrari. Bogat ornamentata, statuia este considerata ca reprezentativa pentru sculptura baroca din Transilvania.

La aceasta poarta are loc in fiecare zi, la ora 12, schimul de garda.
Poarta a-IV-a, construita in stil baroc, se afla in apropierea celor doua catedrale, si este una dintre portile care asigurau iesirea spre Platoul Romanilor. Cladirea este simpla si probabil adapostea corpul de garda.

Principalele obiective turistice din Cetatea Alba Iulia sunt: Catedrala Reintregirii, Muzeul si Sala Unirii, Grupul Statuar al Corifeilor Unirii, Biblioteca Batthyaneum, Celula lui Horea, Closca si Crisan, Palatul Apor, Palatul Principilor, Universitatea 1 Decembrie, Obeliscul ridicat in memoria lui Horea Closca si Crisan, Traseul Celor Trei Fortificatii - incluzand Poarta Castrului Roman, Statuia Ecvestra a Voievodului Mihai Viteazul, Monumentul inchinat memoriei lui Avram Iancu, Monumentul Custozza, Biserica de lemn a primei mitropolii ortodoxe a Ardealului ctitorita de voievodul Mihai Viteazul, Busturile Regelui Ferdinand si al Reginei Maria etc.


Cetatea Alba Iulia este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Transilvania, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

Cei care vor sa-si petreaca aici vacanta isi pot lua cazare Alba Iulia , in zona aflandu-se o serie de pensiuni si vile.

Coordonate GPS: 46.082042,23.580036




Vezi si alte obiective turistice din Alba Iulia

Adresa: Str. Mihai Viteazul, nr.15, Poarta IV A Telefon: 0745 081 021
In fata portii a III-a a cetatii a fost ridicat in anul 1937, din initiativa "Astrei" si cu contributia populatiei, un frumos obelisc inchinat memoriei conducatorilor rascoalei de la 1784-17
Biserica de lemn din Brazesti construita in anul 1769, a fost declarata monument istoric. Ea a fost mutata din localitatea Brazesti, sat apartinator orasului Baia de Aries, judetul Alba in cartierul
Calcarele cu orbitoline de la Piatra Corbului reprezinta o arie protejata situata in Muntii Apuseni, judetul Alba, in apropierea localitatii Tauti. Rezervatia a fost infiintata in 1954 si se compune
Catedrala Ortodoxa, cunoscuta si sub numele de Catedrala Incoronarii, constituie expresia artistica a unitatii noastre nationale realizata prin actul din 1918. Arhitectura sa, inspirata din biserica


Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor. Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre acest site.

© 2004 - 2024 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact  | Harta site