Apasati pe imagini pentru vizualizare
Cetatea Noua a Romanului este situata pe malul stang al raului Siret, in comuna Gadinti din judetul Neamt, la 5 km de orasul Roman. Fortificatia era una dintre cetatile care alcatuiau planul de aparare al Moldovei, fiind ctitorita de Stefan cel Mare in anul 1466.
Realizata exclusiv din piatra, cetatea este asezata intr-o zona greu accesibila, pe un plan drept. Fortareata avea 7 turnuri legate intre ele de ziduri de 4 m grosime, in jurul carora s-au construit santuri de aparare pavate cu lespezi prin care se revarsa apa din raul Siret.
Pana in anul 1675 Cetatea Noua a Romanului a jucat un rol important in istoria Moldovei, insa a fost distrusa de catre domnitorul Dumitrascu Cantacuzino. In timpul comunismului nu s-a dorit introducerea cetatii in circuitul turistic, astfel a fost neglijata, degradandu-se in timp.
Cetatea Noua a Romanului este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Moldova, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Cetatea Noua a Romanului
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Roman
Coordonate GPS: 46.9252167,26.9830151
Catedrala Episcopala Ortodoxa din Roman, judetul Neamt se afla pe strada Alexandru cel Bun nr. 5 si a fost ridicata intre anii 1542-1550 de catre Petru Rares, pe locul unei vechi biserici din vremea l
Biserica Precista Mare din Roman se afla in localitatea Roman, judetul Neamt in apropiere de Ansamblului Arhiepiscopal.
Biserica Precista Mare face parte din categoria marilor ctitorii voievodale, fi
Casa Nevruzzi din Roman este situata pe strada Cuza Voda nr.19, fiind construita in prima jumatate a secolului al XIX-lea.
Edificiul imbina masivitatea caselor boieresti din epoca respectiva cu elega
Biserica de lemn din comuna Sagna se afla in partea sud-estica a judetului Neamt, aproape de Roman. Prezinta importanta datorita unor caracteristici precum: vechimea si puritatea elementelor arhitectu
Muzeul de Arta Roman este renumit prin tematica expotiei de baza, ce valorifica in mod deosebit creatia artistilor legati nativ sau prin afinitati spirituale de zona Romanului.
In cazul Muzeului de A
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.