Pestera Buhui se afla in bazinul Buhui, in partea centrala a muntilor Aninei si este a doua pestere ca marime din Muntii Banatului, dupa Pestera Comarnic. Lungimea totala a galeriilor este de 3.217 m, si este parcursa in intregime de paraul Buhui. Galeria principala masoara 2.100 m si este parcursa in intregime de paraul Buhui. In anul 1969 a fost declarata rezervatie speologica.
Pestera Buhui este plina de cotituri, cu sali destul de largi in care se observa cele mai frumoase evenimente carstice. In interior se remarca pe peretele stang Cascada Alba.
Pestera s-a format prin pierderea apei paraului Buhui prin ponoarele de pe albia sa. Au existat trei captari succesive: la Pestera Cuptoare, la Intrarea Certej si prin ponoarele din aval de barajul Lacului Buhui, etape strans legate de variatiile climatice ale cuaternarului.
Pestera face parte din categoria celor mai admirate din regiunea Banatului datorita salilor mari incarcate cu concretiuni si a galeriilor sale nemaintalnite.
Cercetatorii recomanda intrarea dinspre Certej. Cu toate acestea, parcurgerea galeriilor pesterii se va face cu multa grija numai de catre turistii antrenati si in prezenta unui speolog. Pentru vizitare este nevoie de casca de protectie, mijloace de iluminat si chiar de barca pneumatica.
Pestera Buhui este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Banat, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Pentru a vizita
Pestera Buhui
poti accesa una dintre ofertele de
cazare Anina
, la pensiunile si vilele din apropiere.