Pestera Liliecilor este situata la o altitudine de 1.500 m, in apropierea Pietrelor Doamnei din Muntii Rarau, masivul Haghimis. Este un vechi recif, de acum 100 milioane de ani, care a fost prins intre sedimentele depuse in jur.
Are o dezvoltare de 340 m si o denivelare de 86 m, prezintand o intrare sub forma unui aven larg cu un diametru de 2-3 m.
Denumirea de "Pestera Liliecilor" provine de la colonia de lilieci ce o populeaza, datorita formatiunilor concretionare existente aici. Pe parcursul unui an, se gasesc aici, in total, 12 specii de lilieci, dintre care liliacul comun mare, liliacul comun mic, liliacul cu urechi mari, liliacul mustacios, liliacul de Brandt, liliacul brun urecheat si liliacul mic cu potcoava reprezinta specii de interes comunitar.
Desi liliecii sunt intr-un numar mare comparativ cu celelalte pesteri din Carpatii Orientali, specialistii sustin ca numarul acestora este in scadere. Pestera Liliecilor nu are nimic comun cu pesterile obisnuite, create de curgerea apei, neexistand in interior nicio podoaba (stalactite, stalagmite sau alte feluri de depuneri calcitice).
Accesul in zona se poate face din orasul Campulung Moldovenesc, la Valea Izvorului Alb, pe drumul ce urca pe creasta Raraului, unde se afla Cabana Rarau - 14 km pentru autovehicule sau 3-4 ore de mers pe jos, pe un traseu marcat cu punct rosu, pe un drum ce merge spre nord, cca. 1 km, pana la Cabana pastorala, se continua inca un 1km pe poteca si se ajunge la gura pesterii.
Pestera este denumita si Borta Ingradita, fiind cea mai mare pestera de tractiune gravitationala din tara. Din pacate nu poate fi vizitata, nefiind introdusa in circuitul turistic pentru a nu conturba coloniile de lilieci.
Pestera Liliecilor din Rarau este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Bucovina, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Pentru a vizita
Pestera Liliecilor din Rarau
poti accesa una dintre ofertele de
cazare Pojorata
, la pensiunile si vilele din apropiere.