Apasati pe imagini pentru vizualizare
Pestera Huda Orbului este situata in valea numita Paraul Orbului, un afluent al Vaii Vulturului, din bazinul Gradisoara de la Casa de Piatra.
Accesul in pestera se face prin locul numit " Sub Fata Calinesei", la altitudinea de 1.250 m, printr-o gura spectaculoasa cu deschiderea de 10/12 m.
Primele sali ale pesterii au o largime de peste 10 m si apartin unor conuri de daramaturi venite din afara.
Pestera Huda Orbului a fost descoperita in anul 1962 de catre Matei Dumitru, fiind cercetata pentru prima data de I. Viehman, Gh. Racovita si I. Salajan, in anul 1963.
In anul 1977 lungimea pesterii ajunge la 607 m, avand forma unui ponor si drenand apele din cursul superior al vaii si din zona dolinara vestica.
Huda Orbului este compusa dintr-o galerie larga cu traseu sinusoidal, cursul subteran aparand abia la aproximativ 60 m de la intrare.
Paraul subteran formeaza o cascada de 8 m inaltime, continuata de doua marmite etajate.
Pestera Huda Orbului este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Apuseni, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Pentru a vizita
Pestera Huda Orbului
poti accesa una dintre ofertele de
cazare Arieseni
, la pensiunile si vilele din apropiere.
Coordonate GPS: 46.5576096,22.8223343
Izbucul Tauzului este un monument al naturii aflat in Muntii Bihor, judetul Alba, pe teritoriul administrativ al comunei Arieseni, satul Hodobana. A fost declarat arie protejata de interes national in
Lacul de acumulare Mihoesti se afla in Muntii Bihor, la circa 5 km amonte de orasul Campeni si serveste la reglarea debitelor raului Aries.
Barajul are o inaltime de 29 m si retine un volum de 6,25 m
Cel mai mare si adanc lac subteran din tara noastra, cu peste 12 metri adancime si peste 7.000 de mc de apa, se afla in pestera Zgurasti, obiectiv natural protejat situat pe raza comunei Bistra.
Prim
Pe versantul stang al paraului Hodobana din Muntii Bihor, se afla o pestera ce i-a imprumutat numele, Pestera Hodobana. Aceasta a fost descoperita in anul 1979 de catre scafandrul speolog Florin Paroi
Groapa Ruginoasa este un fenomen cu totul aparte. Ea este o imensa ravinare sapata pana in creasta culmii care inchide spre sud Valea Seaca, cu adancime de peste 100 m si un diametru de peste 600 m.
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.