Apasati pe imagini pentru vizualizare
Nu departe de batranul Callatis, se afla Pestera Limanu, intr-un loc unde s-au intersectat de mii de ani drumurile corabierilor si ale negustatorilor. Pestera a fost declarata monument al naturii, cu o suprafata de 5 ha, fiind cea mai intortocheata pestera de la noi din tara, compusa din numeroase galerii.
De-a lungul timpului, pestera a capatat un iz de legenda, fiind refugiu in timpul unor atacuri, ascunzatoare pentru hoti, casa pentru pribegi, dar si loc secret de practicare a unor ritualuri religioase, inca din neolotic, raspandindu-se cu numele de "Pestera cu comori".
Pestera este formata din calcare sarmatiene, cu stratificatie perfect orizontala, fragmentate de fracture verticale. Cu lungimea totala de 3.200 m, pestera are o intrare amplasata la 25 m altitudine si o latime de 3,4 m. Aici, temperatura se mentine constanta la 12 grade Celsius, incurajand dezvoltarea unei faune bogate, specifica pesterilor.
Pe langa importanta istorica, Pestera Limanu se remarca si prin importanta speologica, fiind o pestera freatica dezvoltata in calcare stratificate orizontal. Cand placa de calcar sarmatian s-a scufundat sub nivelul freatic, apele au patruns in lungul planelor rectilinii de discontinuitate din roca si au dizolvat, lasand in urma o retea cu distributie rectangulara. Aceasta este formata din galerii cu sectiuni dreptunghiulare surprinzator de regulate.
In pestera au fost descoperite vestigii ale civilizatiilor trecute: ceramica greceasca, romana, dacica, desene rupestre, cruci simple si rasturnate din perioada primilor crestini, inscriptii in slavona, datate cu aproximatie in secolele IX – XI. In fata intrarii sunt amplasati bolovani sculptati cu forme umane, de unde capata si numele de "Pestera La Icoane".
Accesul la pestera se face pe DJ Mangalia – Limanu.
Pestera Limanu este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Litoral, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Pentru a vizita
Pestera Limanu
poti accesa una dintre ofertele de
cazare Mangalia
, la pensiunile si vilele din apropiere.
Coordonate GPS: 43.8004227,28.5333672
Mormantul scitic (mormantul cu papirus) din Mangalia prezinta importanta arheologica, datand din sec. IV- III a. Chr., prioada Latene.
Descoperit in anul 1959, mormantul este constituit din blocuri m
Biserica veche Sf. Gheorghe din Mangalia reprezinta un monument istoric si de arhitectura religioasa. Dateaza din anul 1685, suferind modificari intre 1914-1929.
Pictura murala in stil neo-bizantin,
Cetatea Callatis sau Mangalia de azi, reprezina o fosta colonie intemeiata cu peste 25 de secole in urma, de catre negustorii si navigatorii greci, atrasi de pozitionarea favorabila si de schimbul ava
Statiunea Mangalia se afla in sudul litoralului, judetul Constanta, pe ruinele vechii cetati Callatis si este privilegiata de prezenta Lacului Mangalia, cu o suprafata de 260 hectare si o adancime max
Sanatoriul Balnear Mangalia este situat pe faleza, la 50 m de plaja orasului. Acesta dispune de un hotel de doua stele, cu capacitatea de 200 locuri, doua sectii clinice cu cate 75 paturi si doua baze
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.