Pestera Muierii este un monument al naturii de importanta speogenetica, paleontologica, biologica, mineralogica, dar si arheologica, Pestera Muierii este situata in SE Muntilor Parang, la aproximativ 2 km N de Baia de Fier, judetul Gorj.
Pestera este sculptata in calcare mezozoice si are o lungime de circa 3566 metri. A fost explorata pentru prima oara in anul 1929, apoi in 1952, 1954, 1956, 1962, 1971-1974.
Pestera Muierii este cunoscuta ca fiind prima pestera electrificata din Romania si este dispusa pe 4 niveluri.
Detine o mare varietate si bogatie de concretiuni calcitice (mai ales in Galeria Ursilor, cu o lungime de 200 metri), domuri si coloane de stalactite, ornamente de filigran etc. Aici au fost descoperite resturi de fauna fosila (Ursus Spaeleus) si de cultura umana paleolitica (obiecte din bronz si arama, ceramica, unelte din silex).
Principalele atractii ale pesterii Muierii sunt: Domul Mic, ce are aspectul unei cupole gotice, Sala Altarului, Valul Altarului, Amvonul, Candelabrul Mare, Stanca Insangerata, Valul Muierii, Bazinele Mari, Cascadele impietrite, Dantela de Piatra, Poarta, Sala cu Guano, Sala Turcului.
Pestera Muierii este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Transalpina, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Cei care vor sa-si petreaca aici vacanta isi pot lua
cazare Baia de Fier
, in zona aflandu-se o serie de pensiuni si vile.