Pestera Romanesti este situata in sud-estul satului Romanesti, pe versantul stang al Vaii Farasesti din Muntii Poiana Rusca. Este o pestera mijlocie cu dezvoltarea totala de 1.450 m, dispusa orizontal pe 3 nivele.
Intrarea este lata de 9,5 m si inalta de 2 m, fapt ce permite o iluminare difuza pana la circa 70 m.
Pestera de la Romanesti este renumita pentru acustica deosebita si concertele ce se organizeaza aici ocazional.
Sala Liliecilor este sapata in brecie tectonica, lucru rar intalnit la pesterile din tara noastra si adaposteste o colonie permanenta de lilieci.
Primele cercetari speologice din Pestera Romanesti au fost realizate in secolul XIX de T. Orthmayr, mai exact in anul 1872, cand au fost scoase la iveala oase de urs de caverna si obiecte provenind de la o asezare neolitica: un depozit de cereale, ceramica apartinand culturilor de Tisa si Cotofeni, precum si o vatra reconstituita ulterior si expusa la Muzeul Banatului din Timisoara.
Inca din anul 1984 Asociatia Speologica Spoetimis organizeaza in Sala Concertelor din Pestera Romanesti o serie de concerte la care au participat nume cu rezonanta, precum: Filarmonica Banatul, Stefan Ruha, Kathleen Evans, Alexandra Gutu, Gabriel Croitoru, Corala "Sabin Dragoi", grupurile "Bega Blues Band", "Survolaj", "Nightlosers", "Cargo", "Celelalte Cuvinte", "Implant Pentru Refuz" si "Zdob si Zdub" care au adus in Pestera Romanesti un numar record de 2.000 de spectatori.
Pestera de la Romanesti este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Banat, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Pentru a vizita
Pestera de la Romanesti
poti accesa una dintre ofertele de
cazare Romanesti
, la pensiunile si vilele din apropiere.