Apasati pe imagini pentru vizualizare
Pestera Gaura Ungurului este situata la 2 km de localitatea Pecinisca de langa Baile Herculane (jud. Caras-Severin). Este sapata in versantul drept al Vaii Salistea (Muntele Domogled), afluent sting al Vaii Cerna, nu departe de satul amintit. Altitudine circa 300 m; 45 m deasupra Salistei.
Are dimensiuni mijlocii, este ascendenta cu portiuni descendente si verticale, fosila, dezvoltata pe un sistem de diaclaze paralele si pe fete de strat de catre apa piriului Saliste la nivel superior, in mare parte sub nivel hidrostatic.
Pestera detine un adevarat record al "intrarilor" pentru dimensiunile sale modeste (240 m lungime). Nu mai putin de patru ferestre, larg deschise, ofera vizitatorilor tot atatea cai de acces in profunzimile pesterii, alcatuita dintr-un labirint de culoare cuprins intre intrarile III si IV. Ele sunt interconectate cu galeria principala a pesterii, ce imbraca forma unei sali largi si inalte. Ramificatiile acesteia se unesc in final, lasand loc la extremitati celor doua puturi de 13,5 si 10 m adancime. Dupa coborarea lor se ajunge la nivelul inferior, reprezentat printr-o galerie concretionata cu numeroase si variate stalagmite, stalactite, coloane, gururi sau perle de caverna.
Sapaturile efectuate in etajul superior au avut ca rezultat atat descoperirea osemintelor apartinand ursului de caverna, cat si a unor resturi de ceramica neolitica.
Pestera calda (13°C in galeria inferioara, in iunie), destul de uscata in zona deschiderilor din cauza curentilor de aer si mai umeda in profunzime.
Prezenta unor colonii de lilieci face ca in guanoul cu pete de mucegai sa se dezvolte o fauna caracteristica, din care mentionam speciile Heteromyza atricomis si Mesachorutes ojcoviensis. Din fauna fosila retinem prezenta ursului de pestera. Gasirea unor fragmente de ceramica din epoca de bronz arata ca sapaturile arheologice ar trebui continuate.
Pestera nu este ocrotita si nici amenajata. Putinii vizitatori intra numai in etajul superior, unde nu este nevoie decit de o lanterna pentru galeriile din fund. Coborirea in puturi necesita, pe linga casca, salopeta si lampa, scari, coarda, pitoane si carabiniere. Timp de vizitare, circa 2 ore.
Pestera Gaura Ungurului este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Valea Cernei, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Pestera Gaura Ungurului
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Baile Herculane
Coordonate GPS: 44.858363,22.404385
Cheile Corcoaia reprezinta o zona geografica din Romania, declarata rezervatie naturala la nivel national si arie protejata pentru habitat la nivel international (conform IUCN), situata in Munții Meh
Rezervatia naturala Cheile Globului este situata in judetul Caras-Severin, pe teritoriul administrativ al comunei Iablanita, in partea vestica a satului Globu Craiovei.
Se intinde pe o suprafata de 2
Localizare si cale de acces: Pestera Mare de la Soroniste se afla intre localitatile Baile Herculane si Pecenisca (jud. Caras-Severin). Este sapata in peretele vestic al Masivului Domogled, in calcare
Muzeul Nicolae Cena este situat in centrul istoric al statiunii Baile Herculane, judetul Caras-Severin, in cladirea Cazinoului, fiind infiintat in anul 1924.
Proiectul construirii unui muzeu in stati
Muzeul Satesc Mehadica este situat in localitatea Mehadica, judetul Caras-Severin.
Expozitia cuprinde piese de etnografie din zona Mehadica: obiecte de industrie casnica, casa traditionala, reconstru
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.