Nu departe de Baile Herculane se afla o minunatie a naturii, invaluita in mistere si legende, numita Grota cu Aburi. Aceasta are o lungime de 14 m, numele sau provenind de la aburii fierbinti de 52-56 grade Celsius cu miros de pucioasa, ce ies din grota printr-o crapatura de stanca.
Emanatiile sulfuroase fierbinti au creat conditii pentru dezvoltarea unui muschi pe care il putem gasi doar aici, si anume Philonotis schiliephackei.
Nu se cunoaste cu exactitate istoria grotei, unii istorici sustinand ca s-a format in urma cu mii de ani, altii aducand argumente pentru o data mai recenta, insa cele mai multe marturii pledeaza pentru o vechime de 2 milenii.
Legenda spune ca in urma cu 2.500 de ani, aici se inalta un altar ridicat in cinstea unor zeitati pagane, alaturi de o serie de statui ale zeilor. La poalele muntilor exista un templu, de care este legata o relatare macedoniana, in care se spune ca marele rege dac Burebista a venit aici si a cerut ajutorul unei zeite. Din grota a iesit un fum gros, pamantul s-a despicat, iar din adancurile lui au iesit patru luptatori care au plecat cu regele dac pentru a-l ajuta in luptele cu dusmanii. Inaintea ultimei batalii de la Tapae, cand dacii au venit sa ceara sprijinul zeitei, grota s-a cutremurat si din interior a iesit un fum urat mirositor, semn ca aceasta le-a intors spatele.
Dupa cucerirea Daciei de catre romani, zona si-a pierdut din importanta mistica, magia sa fiind inlocuita cu terapia. Astazi, Grota cu Aburi este vizitata de turisti din toata tara dornici sa admire frumusetea peisajului sau sa testeze rolul benefic al aburilor pentru diverse afectiuni.
Grota cu Aburi din Baile Herculane este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Valea Cernei, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Pentru a vizita
Grota cu Aburi din Baile Herculane
poti accesa una dintre ofertele de
cazare Baile Herculane
, la pensiunile si vilele din apropiere.