Manastirea Brancoveni se afla in comuna Brancoveni, judetul Olt si este o manastire ortodoxa de maici.
In anul 1570, strabunica domnitorului Matei Basarab, construieste o bisericuta din lemn, la care slujeau calugarii. Intre anii 1634-1640, Matei Basarab impreuna cu nepotul sau Preda Brancoveanu, bunicul Sfantului Constantin Brancoveanu, ridica manastirea. Cei doi au construit chiliile, turnul clopotnita, casele si beciurile domnesti, au pictat ctitoria stramosilor sai si au ridicat ziduri de aparare, dand asezamantului un aspect de fortareata. Din vremea lui Matei Basarab se pastreaza turnul-clopotnita, spatioasele pivnite boltite, precum si zidul de aparare prevazut cu creneluri.
Sfantul domnitor Constantin Brancoveanu si-a petrecut aici vremea copilariei si a adolescentei. In anul 1674, fratele sau Barbu, a murit la Constantinopol, iar trupul lui a fost adus si inmormantat aici. In anul 1688, doamna Stanca Brancoveanu, mama domnitorului, reinhumeaza in pronaos trupul sotului ei, numit Papa, omorat la Bucuresti, in anul 1655 si al lui Preda Brancoveanu. Dupa mai bine de 44 de ani de vaduvie, doamna Stanca este inmormantata langa Papa si Preda Brancoveanu, sub o lespede de piatra cu stema familiei Cantacuzinilor (vulturul bicefal).
Intre anii 1940-1959, manastirea a fost ocupata de o obste de maici, dar in urma decretului 410, din anul 1959, dat de Gheorghiu Dej, ea a fost desfiintata, in incinta acesteia infiintandu-se un azil de batrani. Cu aceasta ocazie, izvorul tamaduitor a fost mutat, din fata bisericii, in afara incintei, asa cum se vede pana astazi. Mai apoi, vreme de aproape 20 de ani, locul a ramas parasit.
In anul 1975, Directia Monumentelor Istorice a inceput lucrarile de refacere a caselor domnesti. Abia dupa anul 1980 au fost aduse aici cateva maici de la Manastirea Clocociov si au inceput primele reparatii la manastire. Cu aceasta ocazie au fost efectuate mai multe lucrari, printre care: consolidare si reacoperire cu tabla zincata, s-au deschis drumuri de acces, s-a recuperat o parte din terenul agricol ce apartinuse manastirii, lacurile au fost drenate, iar dealurile, acoperite cu livezi.
Sursa
Manastirea Brancoveni este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Muntenia, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Turistii care vor sa viziteze aceasta zona pot gasi
cazare Bals
, la pensiunile si vilele din apropiere.