Cheile Banitei, sculptate in calcare mezozoice de paraul Jupaneasa, se afla in continuarea Cheilor Crivadiei. Mai puţin salbatice decat cele ale Crivadiei, sunt la fel de scurte si tot atat de spectaculoase.
Turistii care aleg sa le viziteze o pot face aproape fara efort, cheile fiind strabatute de calea ferata Petrosani - Simeria.
Atat in jurul cheilor, cat si pe inaltimile calcaroase din jur se dezvolta o flora bogata care include numeroase endemisme si specii sudice: Juniperus sabina, Syringa vulgaris, Fraxinus ornus, Asperula capitate, Doronicum columnae.
Intreaga regiune este presarata cu numeroase pesteri subterane precum: pestera Tecuri, pestera Ciclovina, pestera Sura Mare sau pestera Bolii.
Cheile Banitei reprezinta o atractie pentru turisti si datorita pesterii Bolii, care s-a format prin strapungerea subterana a unei “bare” calcaroase de catre paraul Jupaneasa.
Pestera Bolii este apreciată de vizitatori in special pentru “camerele”de dimensiuni extrem de mari din interior. Ea are o lungime de circa 450 m, latimi intre 12 si 75 m, inaltimi de 3—12 m si forma unui tunel meandrat.
Cheile Banitei este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Apuseni, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Cheile Banitei
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Banita