Pestera Coliboaia este situata la o altitudine de 560 m, in Valea Sighistelului, cu 120 m in amonte fata de Pestera Magura.
Cea mai simpla cale de acces este prin satul Sighistel din apropierea localitatii Beius, pe cararea de pe versantul drept al Vaii Sighiselului.
Pestera Coliboaia a devenit cunoscuta dupa descoperirea unor picturi rupestre din perioada paleolitica, picturi ce reprezinta diverse animale: un bizon, un cal, o felina, un cap de urs si doi rinoceri. Tot aici au fost descoperite oseminte si urme de gheare ale ursului de pestera (ursus spealeus).
Cea mai importanta zona a pesterii este ultima treime a sa, unde peretii sunt impodobiti cu formatiuni stalagmitice.
Pestera Coliboaia este o pestera activa cu puncte mai dificile pe traseu, astfel parcurgerea galeriei necesita echipament speologic adecvat, precum salopete, cizme si scari speologice.
Lungimea pesterii este de 750 m, fiind strabatuta de o apa subterana. Intrarea sub dorma triunghiulara are o inaltime de 2m.
Presedintele Federatiei Romane de Speologie, d-l Cristian Lascu, a precizat, in legatura cu picturile rupestre, ca "Dupa factura acestora, picturile pot fi incadrate ca apartinand unei perioade vechi parietale, Gravettian sau Aurignacian, intre 23.000 si 35.000 de ani".
Pestera Coliboaia este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Crisana, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Pentru a vizita
Pestera Coliboaia
poti accesa una dintre ofertele de
cazare Beius
, la pensiunile si vilele din apropiere.