Apasati pe imagini pentru vizualizare
Rezervaţia Tăuşoare-Zalion este un complex carstic situat într-o zonă împădurită din Munţii Rodnei, în judeţul Bistriţa Năsăud.
Rezervaţia este formată din două peşteri, care poartă numele de Izvorul Tăuşoarelor şi Jgheabul lui Zalion.
Complexul este certificat drept monument al naturii pentru că aici există cristale de gips, dar şi graţie unor fosile de insecte şi lilieci care au fost descoperite.
În plus, Izvorul Tăuşoarelor este cunoscută amatorilor de caverne ca fiind peştera cu cea mai mare diferenţă de nivel din ţara noastră – vorbim de peste 450 de metri adâncime.
Surata sa, Jgheabul lui Zalion, este mult mai spectaculoasă graţie multelor cascade care se scurg pe pereţii săi.
O excursie în Rezervaţia Tăuşoare-Zalion trebuie să dureze măcar două zile, astfel turistul având timp pentru a vizita cele două peşteri din cadrul complexului.
Accesul este relativ usor, principalul oraş aflat în apropiere fiind Bistriţa. De aici, se merge pe DN 17C până în localitatea Rebrişoara, de unde există mai multe trasee pentru accesul la cele două peşteri, după cum urmează:
Pentru prima dintre ele – Izvorul Tăuşoarelor – se poate merge de la Rebrişoara pe Valea Gersa până la peşteră sau pe ruta Rebrişoara-Rebra-Parva-Valea Izvorul Bârlei-peşteră.
De asemenea, se mai poate ajunge şi continuând traseul pe DN 17C prin localităţile Salva şi Telciu şi mai apoi prin Valea Telcişorului până la peşteră.
Peştera Jgheabul lui Zalion se află aproape de izvoarele Pârâul Orbului şi este accesibilă şi ea pe două trasee, fie prin Telcişor, Valea Telcişorului şi Valea Seacă până la peşteră, fie prin localitatea Parva, apoi pe Valea Rebrei, Valea Rea, Obcina Rebrişorului până la peşteră.
Comparativ, dacă Peştera Izvorul Tăuşoarelor are o lungime de vreo 20 de kilometri, cealaltă cavernă este mult mai mică, întinzându-se doar pe vreo 4.500 de metri.
În Izvorul Tăuşoarelor, peştera situată la aproape 1.000 de metri altitudine, vizitatorul va intra în nişte galerii lungi şi înguste şi va trece prin săli largi. Jgheabul lui Zalion este o grotă mai scurtă şi mai puţin adâncă.
Rezervaţia Tăuşoare-Zalion este o destinaţie perfectă pentru un weekend în care doriţi să experimentaţi un traseu mai puţin popular, însă destul de spectaculos şi care vă va oferi destul de multe surprize.
Rezervaţia Tăuşoare-Zalion este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Transilvania, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Rezervaţia Tăuşoare-Zalion
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Bistrita
Coordonate GPS: 47.330794,24.422016
Biserica de lemn din Budurleni a fost construita intre 1703 – 1705. In anul 1921, cand s-a realizat schimbarea acoperisului, pictura ce data din 1791 a fost distrusa.
Unele parti ale bisericii au f
„La Saratura” este o rezervatie naturala de tip botanic, situata in judetul Bistrita-Nasaud, pe teritoriul administrativ al comunei Sintereag, in apropierea localitatii Blajenii de Jos (nordul sat
Biserica manastirii minorite, azi Biserica Ortodoxa din Bistrita se afla in Piata Unirii nr. 8, judetul Bistrita-Nasaud si dateaza din secolul XIII, anii 1270-1280.
Este o constructie in stil gotic
Casa Ion Zidaru se afla in Piata Centrala nr. 30 in Bistrita si este inscris pe lista monumentelor istorice, cu numele de Casa Andreas Beuchel.
Andreas Beuchel este un personaj din secolul al XV-lea,
Casa Argintarului din Bistrita este un valoros monument de arhitectura renascentista, construit la inceputul secolului al XVI-lea.
Dupa cum aflam si din numele obiectivului turistic, Casa Argintarului
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.