Pestera Ghetarul de la Vartop

Pestera Ghetarul de la Vartop
Pestera Ghetarul de la Vartop vezi pe harta Pestera Ghetarul de la Vartopvezi pe harta

Informatii despre Pestera Ghetarul de la Vartop

Localizare: Apuseni > Garda de Sus Subcategorie: Pestera

Pestera Ghetarul de la Vartop
Pestera Ghetarul de la Vartop Pestera Ghetarul de la Vartop
Apasati pe imagini pentru vizualizare
Pestera Ghetarul de la Vartop, cunoscuta si sub denumirea de Pestera Minunata sau Ghetarul de la Casa de Piatra, este celebra datorita faptului ca aici a fost descoperita cea mai veche urma a omului de Neanderthal din Romania.

Pestera este situata pe un platou numit Vartop, de unde provine si numele acesteia, vartoapele fiind adanciturile care se formeaza in zonele carstice.
Ghetarul de la Vartop este situat in comuna Arieseni din judetul Alba, in Muntii Bihorului.
Accesul se face pe soseaua de pe Valea Garda Seaca, din comuna Garda de Sus pana in catunul Casa de Piatra. In acest catun se ajunge pe traseul Padis-Scarisoara in Poiana Calineasa.

Pestera Vartop nu are dimensiuni mari, insa formatiunile care o impodobesc sunt de o deosebita frumusete. Intrarea in pestera este cunoscuta de sute de ani, desi nu a fost mentionata in lucrari stiintifice decat in anul 1955.
Pestera a fost declarata monument al naturii in anul 1957, unii speologi sustinand ca este mai spectaculoasa decat Pestera Ghetarul de la Scarisoara.

Intrarea in pestera este un portal de 15 m latime si 5 m inaltime, fiind urmata de Sala Ghetarului, de 70 m lungime. Aici se afla un bloc de gheata de aprox. 1.600 metri cubi. Urmatoarea sala este Sala Domnului, unde se observa un dom din montmilch, festonat de gururi, dar si draperii interesante pe tavan.
In continuare intalnim Sala Minunilor, reprezentata de o mare diversitate speleotema. Aici intalnim: stalactite, stalagmite, coloane, draperii parietale, coralite, guri etc. Urmeaza Sala Mare, cu o lungime de 100 m, unde se gasesc domuri stalagmitice si alte formatiuni calcaroase, precum si critale de calcit.

Pestera Vartop poate fi vizitat inca din anul 2010, cand a fost amenajata turistic, costul unui bilet fiind de 10 RON.



Pestera Ghetarul de la Vartop este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Apuseni, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

Pentru a vizita Pestera Ghetarul de la Vartop poti accesa una dintre ofertele de cazare Garda de Sus , la pensiunile si vilele din apropiere.

Coordonate GPS: 46.5381203,22.7859001




Vezi si alte obiective turistice din Garda de Sus

Biserica de lemn din Biharia, ce dateaza din anul 1825, nu figureaza pe noua lista a monumentelor istorice. Lacasul de cult se afla in comuna Garda de Sus, judetul Alba si are hramul ā€˛Sfintii Aposto
Biserica de lemn din Garda de Sus, comuna Garda de Sus, judetul Alba a fost declarata monument istoric. Lacasul de cult, aplasat aproape de centrului localitatii, langa soseaua Campeni-Arieseni, dat
Pestera Hoanca Apei este localizata in Muntii Bihorului, in bazinul median al Vaii Gardei Seci si a fost descoperita in anul 1980. Accesul in pestera se face din localitatea Garda de Sus, de pe Valea
Pestera Pojraul Politei se afla in Muntii Bihorului, pe raza localitatii Garda de Sus. A fost mentionata documentar pentru prima data sub numele de "Pestera de la Pojarul Ghetarului", de catre R. Jean
Pestera Izbucul Cotetul Dobrestilor se afla in apropierea comunei Garda de sus pe Valea Garda Seaca, judetul Alba. Intrarea in pestera are 10 m latime si 4 metri inaltime si este la baza unui perete


Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor. Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre acest site.

© 2004 - 2024 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact  | Harta site