Apasati pe imagini pentru vizualizare
Muzeul de Istorie “Augustin Bunea” din Blaj intră în categoria lăcaşelor de cultură cu o existenţă complicată. Muzeul care poartă numele istoricului şi teologului greco-catolic Augustin Bunea nu a avut niciodată un sediu stabil. Muzeul a fost înfiinţat în anul 1939 şi funcţiona în incinta Palatului Cultural. În 1974 a fost mutat în castelul Geoagiu Bogdi, un castel ce datează din secolul al XVII-lea şi în care era şi reşedinţa Mitropoliei Greco-Catolice.
După căderea regimului comunist, instituţia a primit un alt sediu, “Clubul tineretului”, care s-a dovedit impropriu pentru desfăşurarea activităţii muzeale. În prezent, Muzeul de Istorie “Augustin Bunea” este închis, el urmând să funcţioneze într-o clădire situată pe strada Vasile Suciu, acelaşi imobil folosit în trecut de Colegiul Pedagogic “Gheorghe Şincai”.
În inventarul Muzeului de Istorie “Augustin Bunea” figurează peste 1.500 de obiecte, unele dintre ele demonstrând continuitatea şi unitatea poporului român în spaţiul carpato-danubiano-pontic. Întâlnim numeroase exponate din perioada neolitică, majoritatea din ceramică, care dovedesc prezenţa pe aceste meleaguri a unei populaţii de agricultori traci încă din secolele VI-II î.Hr.
De asemenea, patrimoniul muzeului include obiecte descoperite în necropole scitice şi celtice. Interesantă este şi tiparniţa despre care se ştie că a fost folosită la tipărirea Noului Testament, în 1648 la Alba Iulia. Mai sunt expuse: presă, manuale şi matricole şcolare vechi, cărţi religioase, matriţe de lemn, xilografii şi câteva exemplare din primele ediţii ale operelor scrise de reprezentaţii Şcolii Ardelene. La fel de valoros este şi Registrul Tipografiei, care furnizează date şi informaţii despre toate tipăriturile executate.
Muzeul de Istorie “Augustin Bunea” deţine cea mai veche carte tipărită vreodată la Blaj. Este vorba despre lucrarea “Straşnic”, care datează din 1753. În proprietatea muzeului se mai află o colectie de 40 de icoane pe lemn, printre care şi icoana „Adormirea Maicii Domnului“ (realizată în anul 1747 de Iacov Zugraf), crucea lui Avram Iancu, precum şi un fragment din Piatra Libertăţii.
Muzeul de Istorie Augustin Bunea este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Transilvania, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Muzeul de Istorie Augustin Bunea
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Blaj
Coordonate GPS: 46.103476,23.544694
Biserica evanghelica fortificata din Balcaciu, marturie a goticului transilvanean de secol XV, a fost cladita pe o colina a satului.
Initial, aceasta era prevazuta cu doua ziduri cu bastioane, avand
Castelul Mitropolitan din Blaj a fost inaltat in anul 1535, de catre Georgiu Bagdi. Timp de mai multi ani a reprezentat resedinta ultimului principe al Transilvaniei Mihail Apafi al II-lea, in timp ga
Stejarul lui Avram Iancu situat in parcul "Avram Iancu"` din localitatea Blaj, are 600 de ani.
A fost denumit astfel in amintirea celor 6.000 de moti participanti la adunarile din mai si septembrie 1
Teiul lui Eminescu de la Blaj, declarat monument al naturii, este situat la marginea nordica a orasului,in apropierea soselei ce duce spre Tarnaveni.
Se spune ca in primavara anului 1866 marele poet a
Iubitorilor de vin, avem vacanta perfecta pentru voi: Valea Tarnavelor din judetul Alba. Aceasta zona este renumita pentru vinurile-i parfumate ce cuceresc turistii dornici sa viziteze o podgorie de r
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.