Biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil Braila

Biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil Braila
Biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil Braila vezi pe harta Biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil Brailavezi pe harta

Informatii despre Biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil Braila

Localizare: Muntenia > Braila Subcategorie: Biserica

Biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil Braila
Biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil Braila Biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil Braila Biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil Braila
Apasati pe imagini pentru vizualizare
Biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil se afla in orasul Braila, in Piata Traian, si este cea mai veche dintre bisericile existente in raza orasului si, totodata, singura marturie istorica a imprejurarilor in care, in urma razboiului ruso-turc din anii 1828-1829 si a pacii de la Adrianopol - 1829, orasul si teritoriul din jurul orasului organizate ca raia turceasca au reintrat in componenta Principatului Tarii Romanesti.

Biserica a servit initial ca lacas de cult musulman, adica moschee - "geamie". Mai apoi insa, moscheea a fost transformata in biserica ortodoxa; prima data, temporar, intre 1808-1810, si definitiv dupa eliberarea Brailei de sub turci, din initiativa arhiducelui Mihail Pavlovici Romanov, seful armatei rusesti.

Mihail a cerut Episcopiei Buzaului, sub jurisdictia careia se afla orasul Braila, aprobarea de a transforma moscheea in biserica crestin ortodoxa, tocmai pentru a aminti de eliberarea Brailei de sub ocupatie otomana.

In duminica Ortodoxiei a zilei de 8 Martie 1831, dupa ce s-a facut Sfantul Altar, s-a oficiat sfintirea bisericii de catre un arhimandrit delegat de episcopie, dandu-i-se tot acum si hramul Sfantului Arhanghel Mihail.
Traditia acorda cladirii o vechime de peste 250 ani. De asemenea, lipsa oricarei ornamentatii baroce in partea veche a cladirii arata ca aceasta cladire este anterioara anului 1750, iar mentiunea lui Wysocki atesta faptul ca, in anul 1667, s-ar fi inceput constructia unei moschei, impotriva prevederilor tratatelor internationale.

Vechiului locas de cult musulman construit din caramida nearsa, i s-a adaugat absida altarului din caramida bine arsa. Ferestrele dinspre rasarit au fost astupate si s-au inlocuit ferestrele inguste suprapuse de pe fatadele de nord si sud, cu fereste simple largi si rotunjite sus, ce dainuie pana astazi. De altfel, sub tencuiala se afla urma ferestrelor de sus ale fostei moschei, astupate acum cu caramida.

In anul 1862 biserica a fost marita cu sapte metri spre vest, ajungand la forma si dimensiunea actuala. Partea adaugata prezinta spre exterior o fereastra similara celor existente si cate o intrare laterala spre nord si sud. In interior, aceasta parte este prevazuta cu un etaj pentru a se diferentia de cladirea veche.

In anul 1922, potrivit documentatiei cu nr. 136/1922 aprobata de Ministerul Cultelor si Artelor de atunci, zidul bisericii a fost refacut in exterior, inlocuindu-se caramida nearsa cu caramida de presa. Cheltuielile au fost suportate de sotii Nedelcu si Ana Chercea, ctitori restauratori.

In anul 1935, a fost scoasa igrasia din exterior prin inlocuirea caramizii si lasarea unui canal de ventilatie in perete. Toate reparatiile efectuate nu au influentat nicicum infatisarea monumentului. Partea veche a cladirii este sustinuta de pilastri de stejar, plasati in zidurile exterioare si liberi in interior, puternic contravantuiti.

Tavanul bisericii este foarte frumos ornamentat cu baghete de lemn in stil oriental. Partea centrala a tavanului a fost ulterior acoperita cu stuc, pe care s-a pictat figura Pantocratorului, care, in bisericile ortodoxe obisnuite se gaseste in centrul cupolei naosului.

Minaretul de zid al moscheei a fost inlocuit cu o clopotnita de lemn in anii 1828-1829, chiar in timpul razboiului ruso-turc, care a ars in noaptea de 1 iulie 1885, dupa care a fost construita o alta, din lemn, inlocuita - la randul ei, cu aprobarea Ministerului Cultelor, cu actuala clopotnita de zid in stil romanesc construita de sotii Chercea, in anul 1923.

Din tunurile turcesti capturate de rusi in batalia de la cetatea Silistra s-au turnat, in Rusia, trei clopote pentru biserica, cu inscriptia:

"Acest clopot facutu-i-s-au din tunuri turcesti ce s-au luat de la cetatea Silistrei in leatul 1829, luna decembrie, de catre tutorele Rusienesti ostiri si s-au harazit spre pomenire de Prea Puternicul a toatei Rusii Imparatul Nicolae I la biserica cea noua din Valahia unde se prasnuieste hramul Sfantul Arhanghel Mihail, 1832. Maistor Grigore Federisev, Petersburg."

Clopotele s-au spart cand a ars clopotnita in acea fatidica noapte de 1 iulie 1885. Clopotele returnate de epitropie au fost sparte si luate de nemti, ocupantii orasului Braila, in 6 iunie 1917, pentru fabricarea de armament. Actualele doua clopote sunt daruite de ctitorii restauratori, sotii Chercea.

Pe catapeteasma bisericii este asezata icoana Sfantului Arhanghel Mihail, din argint aurit, in toc din lemn. Ea a fost executata in Rusia si daruita bisericii de marele duce Mihail Pavlovici, in anul 1834, laolalta cu un rand de carti ritualice, in limba slavona, legate in piele. Prin adresa cu nr. 988 din 18 Martie 1836, se recomanda de catre conducerea vremii ca, la sosirea icoanei adusa din Bucuresti prin Buzau, sa iasa spre intampinarea ei la bariera autoritatile si toti orasenii.

Deosebit de sugestiva este si opinia profesorului Simionescu, inserata in lucrarea sa

"Orase din Romania", in care, vorbind despre Braila, constata: "Cum urci in port, pe la debarcader, dai intr-o rotonda frumoasa, relativ bine intretinuta, spatioasa. Daca n-ar fi vechea geamie, prefacuta in bisericuta, care sa-ti arate ca pe aici a fost o raia turceasca te-ai crede dupa flori, ca si dupa cladirile imprejmuitoare, in vreun oras din apus."

Potrivit lui H. Stanescu, initiat in studiul monumentelor musulmane, monumente cu specific similar bisericii Sfintilor Arhangheli din Braila nu se mai afla pe intreg teritoriul Romaniei, iar in afara tarii mai sunt doar doua, una in fosta Iugoslavie si una in Bulgaria. Biserica este printre putinele din Romania care nu are turle.


Biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil Braila este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Muntenia, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

Turistii care vor sa viziteze aceasta zona pot gasi cazare Braila , la pensiunile si vilele din apropiere.

Coordonate GPS: 45.2715836,27.9744492




Vezi si alte obiective turistice din Braila

Ruinele zidurilor cetatii se afla in centrul istoric al orasului Braila, mai precis in parcul Gradina Mare. Aceasta cetate a fost ridicata in secolul al XVI-lea, de turci, dupa ocuparea orasului Brail
Popina Blasova se afla in nord-estul Insulei Mari a Brailei, in apropierea Lacului Blasova. A fost declarata monument al naturii datorita unicitatii sale in relieful judetului Braila. Se intinde
Muzeul de Arta Braila a luat fiinta in momentul in care colectionarului Anastase Simu (1854-1935) a donat "scumpului ...oras natal Braila", 30 de lucrari de arta pentru a fi expuse in saloanele primar
Biserica Romano - Catolica din Braila se afla pe Calea Galati nr.19 si este construita din caramida, in stil roman. Biserica a fost inzestrata in anul 1881 cu icoana Adormirea Maicii Domnului iar int
Bratul Valciu este unul dintre bratele de vest ale Deltei Dunarii si isi are cursul in judetul Braila. Are in componenta rezervatia naturala Balta Mica a Brailei. In zona, apa nu este potabila, decat


Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor. Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre acest site.

© 2004 - 2024 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact  | Harta site