Sinagoga Neologa din Brasov este un lacas de cult evreiesc, situat pe str. Poarta Schei nr. 29. A fost ridicata intre anii 1899-1901, reprezentand stilul gotic, impodobit cu detalii maure.
Sinagoga a fost inclusa in lista monumentelor istorice de interes national, fiind realizata dupa planul arhitectului maghiar Leopold Baumhorn si inaugurata la 20 august 1901.
Avand suprafata de 657 m2, constructia are planul unei bazilici cu trei nave, prezentand elemente decorative gotice (rozete, ancadramente ale ferestrelor si portilor) si romanice.
Primele familii de evrei au ajuns in Brasov in 1807, numarul lor crescand treptat, de la 749 in anul 1890, la 6000, in anul 1940. Acestia s-au refugiat aici, in timpul razboiului nefiind trimisi in lagare, insa au fost expusi la alte umilinte de catre populatia brasoveana, fiind exclusi din viata economica, urmand ca in 1941 sinagoga sa fie devastata. Treptat, evreii au reusit sa se reintegreze in viata orasului, comunitatea lor avand un rol important in economia, comertul si cultura orasului.
In prezent numarul evreilor este mult diminuat, multi dintre ei emigrand in Palestina.
Ultimele lucrari de restaurare a singogii au avut loc in anul 2001.
Sinagoga Neologa din Brasov este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Brasov si imprejurimi, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Turistii care vor sa viziteze aceasta zona pot gasi
cazare Brasov
, la pensiunile si vilele din apropiere.