Catedrala Sfantul Iosif este cea mai cunoscuta biserica romano-catolica din Bucuresti, fiind in acelasi timp un monument istoric si de arhitectura. Edificiul fost construit intre anii 1873-1884 dupa planurile arhitectului Friedrich Schmidt din Viena. Ctitorul ei este Episcopul Ignatius Paoli, primul Arhiepiscop al Arhidiecezei de Bucuresti.
Stilul constructiei imprumuta mai ales caracteristici ale stilului romanic, cu unele elemente gotice. Cladirea are 40m lungime si 22m latime.
Altarul catedralei a fost executat la Roma, din marmura alba de Carrara si apoi montat la Bucuresti de specialistul Niccolo Orassi. Firma Mayer din München a executat vitraliile originale, distruse la bombardamentele din 4 aprilie 1944, cele opt tablouri mari dintre ferestrele absidei cu scene din viata Sfantului Iosif si a Sfintei Familii, cele sapte medalioane de pe peretii navei centrale, mozaicul „Maica Domnului” si cei doi ingeri de deasupra portalului exterior al Catedralei, ca si sculpturile din lemn ale amvonului si ale bancii pentru Sfanta Impartasanie.
Pictura decorativa a navei centrale a Catedralei a fost executată de catre Georg Roder din München, iar pictorul Fr. Elsner a executat pictura decorativa din capela baptisteriului si din navele laterale ale Catedralei. Vitraliile actuale sunt concepute si executate de cuplul Natalia și Ion Brodeala în 1980. Rozeta mare de deasupra orgii, vitraliul corului și cel al baptisteriului sunt executate în anul 1985 de artistul Dorin Danila.
Acest lacas de cult serveste drept catedrala a Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucuresti si catedrala mitropolitana a Bisericii Romano-Catolice din Romania (cu exceptia Arhiepiscopiei de Alba Iulia, subordonata direct Sfantului Scaun).
Catedrala Sfantul Iosif este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Muntenia, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Catedrala Sfantul Iosif
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Bucuresti
Coordonate GPS: 44.442122,26.0913
Bustul lui Matei Basarab a fost realizat in 1943 de sculptorul M. Grigorescu-Vasilovici. Este turnat in bronz si asezat pe un soclu de piatra de Dobrogea.
Domn al tarii Romanesti intre 1632-1654, Ma
Adresa: Aleea Bucovina nr. 7
Telefon: 0213244675
Numar sali:1
Capacitate: 430
Sunet: Dolby – Stereo
Program "Cinema Gloria"
Vineri - Duminica: 13:00;15:00;17:00;19:00
Luni - Joi: 15:00;17:00;19
Palatul Kretulescu este o cladire - monument istoric amplasata langa Parcul Cismigiu din Bucuresti, sector 1, situata in partea dinspre strada Stirbei Voda a parcului.
A fost construit la inceputul s
Parcul Carol sau Parcul Libertatii este amplasat in sectorul 4 al Bucurestiului, la poalele Dealului Filaret. Amenajarea sa a inceput in anul 1900, dupa planurile arhitectului peisagist francez Eduard
Fantana Miorita din Bucuresti este situata in fata Muzeului de Arta Populara Prof. Dr. Nicolae Minovici. Ea constituie un incantator pandant al cladirii in fata careia se afla. A fost construita in an
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.