Apasati pe imagini pentru vizualizare
MUZEUL NATIONAL "GEORGE ENESCU" se afla in Palatul Cantacuzino, una dintre cele mai frumoase cladiri din Bucuresti. Somptuoasa intrare, umbrita de imensa copertina in cel mai autentic stil Art Nouveau, anunta ca aici luxul si rafinamentul de epoca s-au intalnit pentru a ridica pe Podul Mogosoaiei de ieri, astazi Calea Victoriei, la numarul 141, unul dintre cele mai stralucite si impunatoare palate bucurestene.
Construit intre anii 1901-1903 de catre Gheorghe Grigore Cantacuzino, denumit Nababul (fost primar al Capitalei, prim ministru, sef al Partidului Conservator), palatul s-a realizat dupa proiectele remarcabilului arhitect Ioan D. Berindei. Pentru decorarea cladirii, acesta si-a asigurat colaborarea unor renumiti artisti ai vremii – G. D. Mirea, Nicolae Vermont si Costin Petrescu pentru picturile murale, arhitectul Emil Wilhelm Becker pentru sculpturi si ornamentatia sculpturala, Casa Krieger din Paris pentru decoratia interioara (tapiserii, candelabre, lampi, vitralii etc.).
Dupa moartea Nababului, in 1913, palatul a trecut in posesia fiului sau Mihail G. Cantacuzino si a sotiei acestuia, Maria (Maruca, nascuta Rosetti-Tescanu), care dupa decesul prematur al sotului, se va recasatori in 1937 cu George Enescu. Cuplul Enescu a locuit, intre 1945-1946, in casa din spatele palatului, destinata initial administratiei cladirii.
Dupa moartea lui George Enescu in 1955, sotia sa a lasat prin testament palatul si cladirile anexe muzeului dedicat memoriei compozitorului. Din anul 1956, aici functioneaza MUZEUL NATIONAL "GEORGE ENESCU" si Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania.
In trei sali ale Palatului Cantacuzino se desfasoara cronologic expozitia permanenta, ce cuprinde, intre altele, fotografii, manuscrise, documente diverse, diplome, decoratii, desene, busturi, instrumente muzicale, fracul si costumul de academician al Academiei Romane, masca mortuara si mulajul mainilor artistului.
Atmosfera de-odinioara se regaseste in intimitatea casei din spatele palatului, auster amenajata, devenita Casa Memoriala "George Enescu".
Amplasat intr-un spatiu de exceptie, MUZEUL NATIONAL "GEORGE ENESCU" este investit deopotriva cu valoare istorica, culturala, artistica si turistica. Patrimoniul sau permite recompunerea istoriei unei vieti si cariere de exceptie, puse in slujba muzicii romanesti si a afirmarii sale în context universal.
Sursa: www.georgeenescu.ro
Muzeul National George Enescu este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Muntenia, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Muzeul National George Enescu
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Bucuresti
Coordonate GPS: 44.4487686,26.0886192
Monumentul Infanteriei Romane este situat in parcul Kiseleff din Bucuresti, peste drum de bustul lui Nae Leonard.
Este cunoscut si sub denumirea de "Coloana lui Bolborea", dupa numele artistului si
Adresa: str. C.F. Robescu, nr.18 A, sector 3
Acces: B-dul Unirii - str. C.F. Robescu
Ctitor: Domnita Ancuta, fiica dominitorului Brancoveanu
Hram: 11.11 - Sfantul mare Mucenic Mica
Moaste sfinte: Mo
Biserica Marcuta reprezinta un vechi monument istoric ce prezinta interesante detalii de structura si decoratie. Este situata in partea de est a Capitalei, langa Lacul Fundeni, in apropierea Spitalulu
Statuia lui Iuliu Maniu, opera a artistului Mircea Spataru, se afla in Piata Revolutiei din Bucuresti.
Iuliu Maniu (8 ianuarie 1873 – 5 februarie 1953) a fost unul dintre cei mai proeminenti polit
Deschis in martie 2008, IDM Club Piscina este locul ideal unde puteti invata si practica inotul in conditii stricte de igiena si siguranta. Clubul dispune de piscina semiolimpica (25m x 10,5m) destina
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.