Muzeul Taranului Roman, infiintat la 5 februarie 1990, este continuatorul unor traditii muzeale ce dateaza inca din anul 1875, cand a fost constituita, pe langa Muzeul National de Antichitatii, prima sectiune de arta textila cu "lucrari facute la tara", dupa cum propusese criticul literar Titu Maiorescu.
La 11 octombrie 1906, ca urmare a stradaniilor numeroaselor pesonalitati ale vremii, este infiintat un muzeu autonom al artei populare romanesti. In functia de director a fost numit Alexandru Tzigara-Samurcas, un eminent istoric de arta datorita caruia institutia va dobandi un statut stiintific si cultural prestigios. Ulterior, in anul 1912, pe locul fostei Monetarii si al Palatului Mavrogheni, s-a pus piatra fundamentala a Muzeului de Arta Nationala. In documentul de infiintare, semnat de Regele Carol I si coborat la temelia edificiului, s-a consemnat faptul ca acest muzeu era necesar "spre a cinsti arta stramoseasca cu un adapost vrednic de insemnatatea sa".
Proiectul si conduceerea lucrarilor au fost incredintate arhitectului N. Ghica-Budesti.
Cladirea, ilustrare a stilului neoromanesc inspirat din traditia brancoveneasca, dispusa in forrma incintelor de tip monastic, a fost finalizata in anul 1941, luand infatisarea actualului monument de arhitectura care este sediul Muzeului Taranului Roman.
Zidaria aparenta din caramida rosie, arcadele si elementele traforate, foisorul amintind de clopotnitele vechilor manastiri, confera cladirii somptuozitatea unui adevarat palat al artei.
Piesele aflate in patrimoniul muzeului, in numar de aproape 90.000, constituie cea mai bogata colectie de arta populara din Romania. Acest autentic tezaur de interes national si international este depozitat dupa riguroase criterii stiintifice. Ratiuni practice si legi de conservare au impus structurarea patrimoniului in colectii de ceramica, port popular, tesaturi pentru interior, lemn, mobilier, feronerie, scoarte, obiceiuri, mostre, exponate religiose, precum si exponate provenite din schimburi internationale.
Institutia a primit, intre altele, distictia "Muzeul European al anului 1996".
Muzeul Taranului Roman este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Muntenia, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Cei care vor sa-si petreaca aici vacanta isi pot lua
cazare Bucuresti
, in zona aflandu-se o serie de pensiuni si vile.
Coordonate GPS: 44.461794,26.084919
Fantana decorativa cu nimfa si tritoni din Parcul Tei are ca element principal statuia unei nimfe deasupra unui bazin sustinut de 4 tritoni.
Un detaliu important este faptul ca fantana a fost realiz
Situat in incinta RIN Grand Hotel, Body Art ofera piscina de dimensiuni considerabile, bazin cu hidromasaj, bar, zona de relaxare cu sezlonguri si doua jacuzzi performante. De asemenea, puteti benefic
Biserica Razvan este situata pe strada Biserica Razvan nr 3, sector 3, Bucuresti. Lacasul de cult a fost ctitorit de Stefan Razvan Voevod, domnul Moldovei, in semn de infratire a romanilor din tarile
Adresa: Strada Academiei nr. 28, Bucuresti, 010016
Telefon: 021-3159720
Fax: 021-3159736
www.teatrul-excelsior.ro
contact@teatrul-excelsior.ro
Program:
Luni: Inchis
Marti: 9.30 - 17.30
Miercuri: 9.30
Biserica Flamanda face parte dintre lacasurile de cult ridicate in perioada fanariota, in a doua jumătate a sec. al XVIII-lea, in limita sudica a Bucurestiului din acea vreme.
Prima sursa asupra ist
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.