Palatul Stirbei construit in stil neoclasic in anul 1835, dupa planurile arhitectului francez Sanjuand, este un edificiu elegant cu elemente grecesti, ce a apartinut o vreme si familiei princiare Stirbei. Constructia a fost inceputa in 1850 de Barbu Dimitrie Stirbei (domnitorul Tarii Romanesti) si a fost terminata in anul 1863 de fiul acestuia, Alexandru Barbu Stirbei.
A functionat ca resedinta a unor personalitati proeminente: familia regala, precum si ministrii romani si straini, diplomati, personalitati ale stiintei si culturii, mari latifundiari, oameni de afaceri, bancheri.
Tot aici s-a semnat Tratatul preliminar de Pace din martie 1918. In prezent cladirea adaposteste Muzeul Ceramicii si Sticlei.
Langa edificiu se afla capela familiei construita între anii 1850-1890, realizata in stil neogotic, avand scara de acces din marmura alba de Carrara. Pictura capelei Palatului Stirbei este semnata de celebrul Gheorghe Tattarescu. Singura pictura care s-a pastrat este “Maica Domnului cu Isus în brate”. In interior sunt inmormantati domnitorul Barbu Dimitrie Stirbei, printul Barbu Alexandru Stirbei, precum si rude ale acestora.
Palatul Stirbei este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Muntenia, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Palatul Stirbei
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Buftea