Pestera Ferice este situata in masivul calcaros Magura Ferice din partea vestica a Muntilor Bihorului. La Pestera Ferice se poate ajunge pe o poteca ce iese din satul Ferice, strabate o padure, trece prin grohotisuri si incepe să urce pe langa moara din satul Ferice, langa un izbuc. Aceasta se afla la altitudinea de 410 m.
A fost cunoscuta de turisti inca din secolul XIX, prima descriere a ei datand din 1863. Multa vreme a fost cunoscuta cu lungimea de 260 m, doar in 1982 a ajuns la lungimea de 2900 m. Dupa intrare urmează un tronson incomod.
Dupa un taras se ajunge in galeria principala mai larga si inalta. Dupa primii 40 m este o nisa in stanga. Aici se pot observa mici gururi, care sunt de fapt niste bazinase formate din calcit, pline cu apa.
Pestera are o galerie activa de dimensiuni mari (7-8 m latime si 9-10 m inaltime). Apa din galeria principala se pierde in pestera si reapare prin izbucul de sub gura pesterii.
Cavemamentul impunator este, de altfel, principala insusire atractiva a Pesterii Ferice. Speleotemele sunt rare, curgerile parietale si stalagmitele cuibarindu-se in intrandurile pesterilor, acolo unde fisurile rocii au permis apelor meteorice, incarcate cu CaCO3, sa patrunda in golul subteran deja sculptat.
Mai bine reprezentat este relieful de origine corozivo-eroziva, ce imbraca forma nivelurilor si politelor. Desfasurarea lor pe verticala este pusa in evidenta de succesiunea largirilor si ingustarilor, explicate prin oscilatii ale intensitatii proceselor morfogenetice.
Pestera Ferice este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Crisana, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Pestera Ferice
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Buntesti