Apasati pe imagini pentru vizualizare
Pestera Ponoras este situata in partea de nord-est a depresiunii omonime din Muntii Padurea Craiului. Este drenata de cursul de apa, care dupa ce strabate una din pesterile cele mai bogat impodobite din acesti munti, iese din nou la suprafata printr-un izbuc la fel de frumos: Izbucul Bratcanilor.
Cuprinde o serie de sali: prima este Sala Mamut, denumire ce vorbeste de dimensiunile acesteia, urmeaza Sala Fotografiilor, Sala Bazinelor, Sala Prabusirilor, Sala Fetitei, Sala Paradis, Galeria "La Bai", "La Cascade", Sala Mare, toate aceste denumiri venind sa sugereze varietatea formelor ce se succed pe o lungime totala de peste 6 km.
Pestera cu o lungime de 3851 m si o denivelare de 186 m, a fost descoperita în anul 1979 de catre un grup de speologi amatori de la CSA-Cluj. Prin actiunea de decolmatare a galeriilor aluvionate si fortarea sifoanelor semideschise sau complet inundate s-a intrat in reteaua de galerii a pesterii Ponoras. Zona intrarii este dificila din cauza aglomerarii de blocuri prabusite, insa, dupa numai cativa metri cavernamentul se deschide in Sala Mamut care are 60 m lungime si 20 m latime.
Speleotemele sunt o prezenta notabila in peisajul subteran: stalactite, stalagmite, domuri, coloane, valuri, draperii, cristalictite si helictite. Pestera Ponoras are o valoare stiintifica deosebita prin morfologia ei si poseda numeroase valente atractive din punct de vedere speoturistic.
Sursa foto: www.speocristal.ro
Pestera Ponoras este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Crisana, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Pestera Ponoras
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Suncuius
Coordonate GPS: 46.890989,22.542527
Pestera Izbandis se afla in imediata apropiere a Izbucului Izbandis, in versantul drept al Vaii Maguran-Izbandis, in extremitatea de sud-vest a comunei Suncuius, judetul Bihor.
Pestera Izbandis a fos
Pestera Vantului este cea mai mare pestera din Romania, cu o lungime de aproximativ 50 km, ce a fost descoperita in anul 1957, de ing. Bagameri Bela. Acesta a explorat pestera pe o suprafata de 500 de
Pestera Ungurului Mare se afla in judetul Bihor, pe versantul nordic al muntilor Padurea Craiului, pe malul stang al raului Crisul Repede pe teritoriul comunei Suncuius. Pestera este electrificata si
Biserica de lemn din Beznea se afla in localitatea cu acelasi nume, judetul Bihor si a fost construita in anul 1723.
Biserica din Beznea este considerata cea mai mare biserica de lemn din Bihor.
Hra
Lacul Lesu este un lac de acumulare situat langa localitatea Lesu pe Valea Iadului in Muntii Apuseni, judetul Bihor.
Lacul a fost dat in folosinta in anul 1973, iar apa lacului alimenteaza hidrocentr
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.