La 18 km de Gura Humorului si la 40 km de Suceava, in comuna Cacica este asezata Biserica romano-catolica ce dateaza din anul 1904. Lacasul de cult a fost inaltat de comunitatea poloneza din localitate, in stil neogotic, dupa proiectul unui arhitect polonez.
Constructia a fost realizata din piatra cioplita si caramida rosie presata, acoperita cu eternit, avand un turn inalt de 50 m. Monumentul arhitectural impresioneaza prin exterior, interiorul fiind nepictat si pastrandu-si aerul solemn prin simplitatea decorului.
In altarul principal se afla o copie a icoanei miraculoase a Maicii Domnului "Madona Neagra" de la Czestochowa (S-V Poloniei), despre care se spune ca a fost pictata la inceputul secolului al XVII-lea.
Slujbele se oficiaza in limbile romana, polona, germana si maghiara.
Langa biserica a fost amenajata "Grota Lourdes", o reprezentare a celei din Franta, unde sunt amplasate statuetele Fecioarei Maria si a Sfintei Bernadeta Soubirous (cea careia i s-a aratat Fecioara in anul 1858, la Lourdes), despre care se spune ca odata au fost aduse in biserica, dar, in dimineata urmatoare, au fost gasite inapoi in grota.
Tot langa biserica exista si o fantana a carei apa este considerata tamaduitorare.
In perioada 14-15 august se organizeaza, anual, cel mai mare pelerinaj catolic din Moldova, la care participa episcopi din Romania si din strainatate, alaturi de mii de pelerini.
In anul 2000, Papa Ioan Paul al II-lea a acordat Bisericii romano-catolice de la Cacica titlul de "Basilica Minor".
Zece ani mai tarziu, in fata bisericii a fost amenajata o piata si a fost dezvelita o statuie din bronz a Papei Ioan Paul al II-lea, inalta de 2,2 m.
Biserica romano-catolica din Cacica este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Bucovina, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Turistii care vor sa viziteze aceasta zona pot gasi
cazare Cacica
, la pensiunile si vilele din apropiere.