Apasati pe imagini pentru vizualizare
Casa Filstich-Kemeny din Cluj-Napoca, una dintre cele mai frumoase cladiri ale epocii sale, a fost declarata monument istoric. La parterul cladirii, imediat dupa poarta, se poate observa un cadru de usa cu stema familiei Filstich, ce dateaza din 1597. Acesta are si o inscriptie în latina: Invidia insoteste virtutea. Mai exista un cadru, cu stemele familiilor Wass si Vay.
Casa a apartinut familiei Filstich, apoi prin casatoria fiicelor sale, familiei Wass si familiei Kemeny. Familia Kemeny a reconstruit casa in stil baroc in secolul al XVIII-lea. Actuala fatada a cladirii dateaza din acea perioada, pe ea fiind reprezentate cele patru anotimpuri si Sfantul Florian, inconjurat de case mistuite de flacari. Aceasta reprezentare se datoreaza faptuilui ca edificiul nu ar fi ars intr-un mare incendiu ce a avut loc in acea perioada in Cluj. Subsolul si parterul au camere boltite.
De-a lungul timpului cladirea a gazduit consilieri si ofiteri imperiali si aristocrati transilvaneni. In anul 1608, in casa Filstich a locuit Dionisie Banffy, cu ocazia casatoriei sale cu sora principelui Gabriel Bathory, Ana Bathory. In anul 1845 oaspetii lui Kemeny Samuel jr. au fost politicianul Deak Ferenc si poetul Vorosmarty Mihaly.
Adresa: Piata Unirii, Nr.27
Casa Kemeny Cluj Napoca este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Transilvania, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Casa Kemeny Cluj Napoca
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Cluj Napoca
Coordonate GPS: 46.77092,23.58957
Cladirea, construita in stil clasicist in 1846, este situata in partea de nord a pietei Muzeului. Ea a fost detinuta de politicianul grof Mikes Janos.
In anul 1912 intreprinzatorul Tischler Mor a cum
Gradina Botanica „Alexandru Borza” a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Romania a fost fondata in 1920 de profesorul Alexandru Borza. Intinsa pe o suprafata de aproape 14 hectare, in part
Adresa: Bulevardul Eroilor nr. 51, Cluj-Napoca, 400129
Telefon: 0264-198561, 0264-598561, 0744-613541
Numar sali: 1
Capacitate: 464
www.cinemavictoria.ro
contact@cinemavictoria.ro
Exemplu de
Statuia Sfantul Gheorghe din Cluj a fost inaltat pe strada Mihail Kogalniceanu si a fost construita dupa modelul statuii Sfantului Gheorghe din Praga.
Monumentul a fost realizat in anul 1904 de catre
Cea mai veche companie teatrala de limba maghiara. Astazi teatru cu un repertoriu de interes national, finantat de Ministerul Culturii, avand in prezent un numar de 108 angajati din care personal arti
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.