Casa Matia din Cluj, initial Casa Stefan Kolb, este unul dintre cele mai vechi monumente de arhitectura din Cluj, unicul palat clujean din epoca de tranzitie de la stilul gotic la cel renascentist, edificiul in care s-a nascut regele Matia Corvinul. In evul mediu cladirea se afla pe strada Sfantul Spirit, purtand numarul de casa 258.
Cladirea a fost construita in secolul al XV-lea si este amplasata in interiorul primei incinte de aparare apartinand vechii cetati. Initial a apartut patricianului sas Stefan Kolb.
la 23 februarie 1440, Matia Corvin, fiu al voievodului Transilvaniei Ioan de Hunedoara. Ulterior, Matia Corvin a devenit rege al Ungariei in perioada 1458-1490, fiind considerat unul dintre cei mai mari monarhi maghiari. Regele a decis scutirea cladirii de taxe si impozite, scutire pe care au respectat-o si domnitorii ce i-au urmat.
Pe 22 octombrie 1902 a fost deschis in incinta Muzeul Societatii Carpatine Ardelene[6], unul dintre cele mai frumoase muzee din Transilvania la vremea respectiva, dedicat turismului, etnografiei si balneologiei. Aici era expusa o colectie de peste 7.000 de obiecte, cuprinzand ceramica, broderii, unelte agricole, porturi, obiecte casnice rurale.
Doua dintre incaperile edificiului erau destinate evocarii memoriei lui Matia Corvin, fiind expuse si cele 7 machete care au concurat la concursul din 1894 pentru realizarea statuii lui Matei Corvin. Peste 2.000 de volume ale colectiei fusesera donate de catre profesorul universitar Otto Hermann. Muzeul a functionat pana in 1935.
Dupa cel de-al doilea razboi mondial cladirea a adapostit o perioada un colegiu, iar apoi Universitatea de Arta si Design, care o foloseste si in clipa de fata. In 1996 a fost instalata o placa comemorativa in limbile romana si engleza.
Casa Matia din Cluj este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Transilvania, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Cei care vor sa-si petreaca aici vacanta isi pot lua
cazare Cluj Napoca
, in zona aflandu-se o serie de pensiuni si vile.