Apasati pe imagini pentru vizualizare
Obeliscul Carolina din Cluj Napoca reprezinta cel mai vechi monument laic al orasului. Acesta a fost realizat in anul 1831 sub forma unei coloane monumentale.
Monumentul comemoreaza prima vizita regala a lui Francisc I si a Carolinei Augusta in Cluj in perioada 18-27 august 1817.
Proiectul a fost realizat din donatii publice, suma lipsa de 16.000 de forinti fiind oferita de procurorului Clujului, Imre Topler, care spera ca in urma realizarii obeliscului sa ii fie acordat gradul nobiliar pe care il solicitase.
Initial obeliscul a fost amplasat in Piata Unirii (fosta Piata Mare). In anul 1898, pentru a face loc statuii lui Matei Corvin acesta a fost mutat in Piata Muzeului (fosta Piata Mica sau Piata Carolina Augusta)
Obeliscul propriu-zis reprezentand un inger ce poarta efigiile intr-o cununa de lauri si cei 4 vulturi de piatra care tin in plisc lauri, a fost realizat de sculptorul Anton Csuras si profesorul de desen Samuel Nagy.
Basoreliefurile ce redau momente din vizita imparatului, au fost realizate de sculptorul vienez Josef Klieber (1773-1850). Basorelieful estic arata parada de intrare a imparatului, iar cel vestic o infatiseaza pe imparateasa oferind bani unei batrane.
Coloana Carolina are 10 m inaltime.
Adresa: Piata Muzeului
Obeliscul (Coloana) Carolina Cluj Napoca este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Transilvania, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Obeliscul (Coloana) Carolina Cluj Napoca
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Cluj Napoca
Coordonate GPS: 46.7717,23.58709
Patinoarul Ice Dream este situat langa Iulius Mall din Cluj Napoca. Are o capacitate de 250 de persoane si 400 de perechi de patine de inchiriat.
Program:
zilnic intre orele 10.00 - 22.00.
Tarife pa
Initiativa Teatru 2.0 isi propune schimbarea relatiei dintre public si scena, prin apelul la teme de actualitate, materializate in spatii mai mult sau mai putin conventionale. Textele mizeaza pe desco
Pe teritoriul actualei localitati Cluj-Napoca exista o o insemnata asezare romana, cu numele de Napuca, atestata de geograful grec Claudius Ptolemeu. Dupa razboaiele dintre daci si romani, aceasta ase
Tel: 0264.597.164, 0264.597.166, 0728.933.801
E-mail: cluj@antrec.ro
Centrul reprezinta principala zona culturala, financiara, administrativa si comerciala a municipiului Cluj-Napoca. Acesta este structurat pe trei mari piete care formeaza un triunghi, Piata Unirii (ma
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.