Apasati pe imagini pentru vizualizare
Palatal Ghika din Comanesti, judetul Bacau, este ridicat la final de secol XIX, fiind creatia lui Albert Galleron, un arhitect de exceptie care a proiectat si Ateneul din Bucuresti.
Este asezat in mijlocul unui parc de poveste, avand doua nivele si aerul occidental al Europei de acum o suta si mai bine de ani.
Fiind pana in 1946 resedinta familiei, dupa aceea palatului i-au fost atribuite diverse alte functii, fiind destul de neglijat si de prost ingrijit, astfel incat a fost nevoie de lucrari serioase de restaurare.
In prezent, in interiorul sau poti gasi Muzeul de Etnografie si Arta “Dimitrie N. Ghika”, care contine piese de mare insemnatate pentru traditia populara romana din zona Trotusului. Muzeul il vei gasi asteptandu-te in comuna Comanesti, pe stada Republicii, nr. 1. Lunea este inchis, iar in restul zilelor este deschis de la 9 la 17.
Piesele expuse sunt diverse, de la tesaturi, obiecte de uz casnic folosite in trecut, costume traditionale, masinarii de prelucrare a pamantului, pana la picturi aflate in patrimoniul Muzeului de Arta din Bacau.
In trecut, parcul din jurul palatului era unul dintre cele mai frumoase din Romania, continand numeroase specii exotice, cascade si un lac intins pe o suprafata mare, unde vizitatorii se puteau plimba cu barca.
Nu vei sti ce sa admiri mai intai, lucrarile expuse sau minunatul stil baroc in care este construit palatul, care te va transpune intr-o lume de poveste, iti va starni imaginatia si te vei gandi la vremurile demult apuse.
Familia Ghika face parte dintr-o casa princiara care a dat voievozi atat pentru Tara Romaneasca, dar si Moldova, acestia conducand si protejand destinele romanilor pentru 75 de ani. Au aparat integritatea teritoriala si au avut grija ca principatele sa-si pastreze autonomia, aratand un interes deosebit pentru cultura si traditie.
Dimitrie Ghika era doctor in drept si o personalitate marcanta a vremii, calatorind in multe tari, din care s-a insiprat si cand a revenit in Romania a stiut exact cum isi doreste sa arate palatul, colaborand cu celebrul arhitect.
Din cauza proceselor aflate in desfasurare, pentru a se stabili cui exact apartine frumoasa cladire in momentul de fata, nu se pot pune in practica lucrari de restaurare, asa ca peretii palatului sufera, se crapa si deterioreaza pe zi ce trece. Autoritatile din zona spera ca acest inconvenient sa se rezolve cat mai repede, pentru a lua masuri de protejare a acestui obietiv cultural de mare insemnatate.
Muzeul de etnografie Dimitrie Ghika este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Moldova, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Muzeul de etnografie Dimitrie Ghika
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Comanesti
Coordonate GPS: 46.420331,26.446694
Manastirea Diaconesti este situata pe Valea Trotusului, in comuna Agas, judetul Bacau si a fost infiintata in anul 1998.
Localnicii au ridicat aceasta manastire iar in anul 2000 s-a construit primul
Palatul Ghika din Comanesti, judetul Bacau, este ridicat la final de secol XIX, fiind creatia lui Albert Galleron, un arhitect de exceptie care a proiectat si Ateneul din Bucuresti.
Pana in 1946, pala
Cetatea Rakoczi din Ghimes, judetul Bacau, se afla in apropiere de izvorul din pasul Oituz, unde inainte pe aici trecea vechea linie de demarcatie a granitei dintre Moldova si Transilvania, in vremea
Strate tip pentru „Formatiunea de Supan” este un monument al naturii aflat in apropierea raului Supan (afluent al Trotusului), județul Bacau, pe teritoriul administrativ al orasului Comanesti .
Muzeul de Etnografie si Arta Contemporana Dimitrie N. Ghika din Comanesti face parte din Lista Monumentelor Istorice si isi desfasoara activitatea in fosta resedinta de vara a familiei Ghika - Comanes
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.