Muzeul Municipal Dej este situat in Piata Bobalna 2, localitatea Dej si cuprinde:
- Colectia de arta plastica si decorativa (cu picturi si sculpturi realizate de studentii Institutului de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" - Bucuresti, donate muzeului in 1971)
- Colectia de arheologie (descoperiri arheologice, cu piese din preistorie, piese litice, lame dn silex, topoare din piatra cioplita, dlati si razuitorare, mojar si piulita din piatra, vase din ceramica, resturi fosile ale unor mamuti. Piese din epoca bronzului: topoare de diferite marimi, seceri, lame de cutit, bratari, inele etc.
Perioada clasica (daco romana) - vase ceramice, urne funerare, obiecte si unelte de fier, inscriptii romane, arme, tuburi ceramice, monezi.
- Colectia numismatica este reprezentata de peste 2.000 de monezi, din perioade diferite (secolele XIV- XX). O descoperire aparte, aflata in muzeu, o reprezinta tezaurul monetar descoperit intamplator la Nires (in apropierea Dejului), format din 30 de monezi de argint.
- Colectia de arta populara si etnografie - compusa din costume populare vechi autentice de pe Valea Somesurilor, obiecte casnice, unelte si alte ustensile folosite in gospodaria taraneasca la preparatul hranei, la tesut, tors canepa, in si lana. O categorie impresionanta o reprezinta vasele vechi din ceramica lucrate la roata si pictate. Acestea au forme si decor variat in functie de utilitatea lor in casele taranilor de pe Valea Somesului.
Muzeul Municipal Dej este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Transilvania, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Muzeul Municipal Dej
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Dej